Presedintele Klaus Iohannis participa vineri la Summitul Uniunii Europene de la Roma, unde va fi adoptata o declaratie cu privire la viitorul UE, noteaza Agerpres.

La inceputul lunii martie, Romania a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document in care este prezentata pozitia cu privire la viitorul UE in pregatirea Summitului de la Roma.

In document se precizeaza ca "obiectivul principal al Declaratiei de la Roma ar trebui sa fie acela de a transmite un semnal clar ca statele membre UE trebuie sa ramana unite, coerente si angajate sa conlucreze pentru o Europa puternica, bazata pe valori si incluziva, care sa fie in masura sa recastige increderea cetatenilor europeni", a informat Administratia Prezidentiala.

Romania pledeaza pentru o Uniune Europeana mai puternica, mai consolidata si mai coeziva, iar unul dintre principiile de baza ale Declaratiei de la Roma trebuie sa vizeze unitatea, coeziunea si durabilitatea. 'Trebuie sa fie clar exprimat faptul ca nu exista nicio alternativa la o solutie europeana care plaseaza stabilitatea economiilor si societatilor noastre si prosperitatea cetatenilor nostri in centrul actiunilor Uniunii', mai stipuleaza documentul.

Un alt principiu enuntat in document este 'fara pasi inapoi'.

'Este esential sa prezervam si sa construim pe baza realizarilor fundamentale ale UE: cele patru libertati fundamentale interconectate - Piata Interna, Schengen, euro, politica de coeziune si extinderea. Prezervarea unei abordari echilibrate si incluzive in promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esentiala pentru o Uniune de succes si prospera. Exista domenii, cum ar fi securitatea si apararea, in care este inca loc pentru dezvoltare, chiar in cadrul oferit de actualele tratate. In astfel de domenii ar trebui sa asiguram implementarea deplina a prevederilor tratatelor, fapt care ar putea presupune imbunatatirea modului de lucru al UE, in conditiile respectarii spiritului de unitate si coerenta inscris in Tratate', releva documentul citat.

Totodata, se mentioneaza ca principii ce ar urma sa fie cuprinse in Declaratia de la Roma evitarea fragmentarii si o abordare integrata privind principiul solidaritatii si asigurarea convergentei.