Romania a realizat in 2016 cel mai mare salt pozitiv inregistrat vreodata de o tara, de 12 locuri, in domeniul politicilor de control al consumului de tutun, ca urmare a adoptarii legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, ajungand pe locul 7 de pe 19, anunta Ministerul Sanatatii, citat de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul dat publicitatii, joi, in cadrul celei de-a 7-a Conferinte Europene Tobacco or Health, prezinta rezultatele activitatilor de dezvoltare si implementare de politici privind controlul consumului de tutun in 35 de tari europene, folosind un instrument numit Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun.

Tarile europene au fost evaluate in privinta masurilor considerate a fi componente esentiale ale unor programe cuprinzatoare de control al consumului de tutun, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Bancii Mondiale.

Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), saltul de 12 locuri al Romaniei, de pe locul 19 in 2013 pe locul 7 in acest raport, se datoreaza adoptarii legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, adoptarii Directivei Europene privind produsele din tutun, precum si initierii celei mai ample dezbateri pe teme de sanatate in spatiul public odata cu modificarile legislative.

Saltul este reflectat si in nivelul de sustinere fara precedent (85%) in randul populatiei pentru politici de control al consumului de tutun, spun reprezentantii MS.

Romania se alatura, astfel, grupului-lider al tarilor europene care prioritizeaza si acorda atentia cuvenita luptei cu consumul de tutun ca una din dependentele cu efecte devastatoare asupra sanatatii publice, mai arata Ministerul Sanatatii.

Raportul este publicat la fiecare trei ani, ultimul, cel aferent anului 2013, fiind dat publicitatii in 2014, la a sasea Conferinta Europeana Tobacco or Health de la Istanbul.

In Raportul din 2013, Romania se afla pe locul 19, in scadere cu trei locuri fata de raportul precedent. De asemenea, Romania era prezentata ca una dintre cele patru tari care votase impotriva adoptarii Directivei Europene privind Produsele din Tutun.