Ministrul afacerilor externe a participat, miercuri, la reuniunea ministeriala a Coalitiei globale anti-Daesh, desfasurata la Washington, Teodor Melescanu avand si o intrevedere cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, potrivit unui comunicat MAE.

In marja evenimentului seful diplomatiei romane a avut o intrevedere cu Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA. Cu acest prilej, oficialul roman a intarit angajamentul tarii noastre pentru dezvoltarea relatiei speciale romano-americane, ce decurge din Parteneriatul Strategic. Oficialul roman a exprimat interesul pentru organizarea unor intrevederi la nivel inalt cu reprezentantii Administratiei de la Washington.

Rex Tillerson a manifestat deschidere pentru continuarea dialogului bilateral, inclusiv la nivel de sef de stat, in functie de agenda celor doi demnitari, afirma sursa citata.

Programul evenimentului a cuprins: o sesiune introductiva, de informare a participantilor cu privire la stadiul progreselor realizate pe linia combaterii Daesh, din punct de vedere militar, respectiv al stabilizarii si reconstructiei zonelor eliberate; o sesiune plenara, deschisa de secretarul de stat american Rex Tillerson si de prim-ministrul Republicii Irak, Haider Al-Abadi; un pranz de lucru, la care au participat si alti membri ai Administratiei SUA, printre care secretarul apararii, James Mattis, directorul CIA, Mike Pompeo, directorul comunitatii americane de informatii, Dan Coats.

Ministrul roman de externe a reiterat angajamentul tarii noastre pentru eforturile internationale de eliminare a organizatiei teroriste si a mentionat continuarea sprijinului acordat Coalitiei, inclusiv pentru combaterea propagandei Daesh in mediul on-line. Avand in vedere succesul operatiunilor militare ale Coalitiei in eliberarea zonelor ocupate de catre Daesh, ministrul de externe a confirmat contributia Romaniei la eforturile umanitare, de stabilizare si reconstructie.

In contextul reuniunii ministeriale, seful diplomatiei a avut intrevederi cu omologi din Qatar, Singapore si Malaysia. In cadrul intrevederii cu ministrul afacerilor externe qatarez, Seicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, a fost evaluat stadiul calendarului de actiuni in plan bilateral. Discutiile cu omologul singaporez, Dr. Vivian Balakrishnan, s-au concentrat asupra cooperarii sectoriale, in special in domeniile apararii si educatiei.

Ministrul roman de externe a exprimat omologului malaysian, Dato' Sri Anifah Haj Aman, interesul pentru amplificarea dialogului politic si dezvoltarea cooperarii economice intre cele doua state. Oficialul roman a reiterat apelul la clementa, adresat autoritatilor malaysiene, fata de cetatenii romani aflati in detentie in statul asiatic.