Atacatorul care a ucis trei persoane langa parlamentul londonez inainte sa fei impuscat mortal era nascut in Marea Britanie si a fost la un moment dat investigat de agentii MI5 din cauza unor ingrijorari privind un posibil extremism violent, potrivit premierului Theresa May, citata de Reuters.

Atac la LondraFoto: Captura YouTube

Statul Islamic a revendicat atacul, dar nu a dat detalii si nu este clar daca atacatorul avea o legatura directa cu gruparea terorista. Politia a arestat opt persoane dupa raiduri in sase locatii din Londra si Birmingham.

Circa 40 de persoane au fost ranite, iar 29 erau inca joi in spitale, sapte dintre ele in stare critica.

LIVETEXT, evenimentele de joi:

14.16 Organizatia Stat Islamic a revendicat atacul de miercuri de la Londra, potrivit agentiei de presa jihadiste Amaq, citata de Reuters.

13.25 Compania Enterprise din Birmingham, care inchiriaza automobile, a confirmat, intr-un comunicat, ca masina folosita in atacul de miercuri, de la Londra, ii apartine, relateaza BBC News, citat de News.ro.

Un angajat a identificat vehiculul dupa ce a vazut numarul de inmatriculare intr-o imagine online. Am verificat si, imediat, am contactat autoritatile", a precizat compania.

12.41Atacatorul era nascut in Marea Britanie si fusese cercetat de MI5 pentru suspiciuni de violenta extremista, a declarat in parlament premierul britanic, Theresa May. Acesta a a fost investigat in urma cu cativa ani in legatura cu terorismul dar era o “figura periferica" si nu mai era in atentia autoritatilor.

12.38 Bilantul celor arestati a ajuns la opt, a anuntat Scotland Yard-ul, care anterior spusese ca s-au facut sapte arestari si sase perchezitii.

12.17 Exista ingrijorari ca politia britanica este suprasolicitata din cauza resurselor umane suplimentare necesare dupa atacul de la Wetminster.

Este afectata atat politia metropolitana cat si fortele de langa Londra, unii politisti fiind la prima ora joi dimineata desi avusesera tura lunga pana joi noaptea. Concediile anuale au fost anulate iar turele au fost prelungite de la opt ore pana la 12 ore.

10.57 Ambasadorul britanic la Bucuresti multumeste Romaniei pentru mesajele de sprijin si spune ca se roaga pentru romanii raniti la Londra.

10.51Una dintre persoanele ucise este Aysha Frade, cetatean spaniol, mama a doi copii. In varsta de 43 de ani, Aysha Frade lucra ca profesor in Londra.

10.04Scotland Yard-ul a facut sapte arestari si a verificat sase adrese.

09.52Patru persoane au murit si 29 sunt tratate la spitale din Londra, sapte dintre ele fiind in stare grava, potrivit comisarului adjunct al politiei metropolitane, Mark Rowley.

Bilantul mortilor a fost revizuit de la cinci la patru: un barbat si o femeie, un politist si atacatorul. Politia nu a dat inca explicatii privind modificarea cifrei de cinci morti pe care o avansase miercuri.

Rowley a declarat ca numele atacatorului nu va fi facut public deocamdata si a refuzat sa confirme ca avea cetatenie britanica.

08.48Politia britanica a anuntat ca 40 de persoane au fost ranite, multe dintre ele atunci cand atactorul a intrat intentionat in pietonii de pe podul Westminster, scrie Guardian. Printre raniti se afla trei studenti francezi, cinci turisti sud-coreeni, patru studenti britanici, trei politisti, un cuplu de romani si o femeie de nationalitate germana, noteaza publicatia britanica.

08.34Politia britanica a lansat in noaptea de miercuri spre joi un raid la o proprietate rezidentiala din apropiere de un restaurant indian din Birminham, inchizand o parte din oras timp de mai mult de doua ore, relateaza Daily Mail. Potrivit BBC News, masina folosita in atacul de la Londra ar fi fost inchiriata din zona. (News.ro)

07.33 Una dintre cele 2 persoane de cetatenie romana ranite se afla in continuare internata in stare grava, iar cealalta, care a fost ranita usor in urma incidentului, a fost externata

07.20Autoritatile de transport din Londra ii sfatuiesc joi dimineata pe calatori sa evite zona Westminster, avertizandu-i ca drumurile sunt inca inchise, scrie BBCNews pe pagina online.

-------------

"Nu voi comenta cu privire la identitatea agresorului (...), dar mergem pe pista terorismului islamist", a declarat M. Rowley, miercuri seara.

Imbracata in negru, premierul britanic Theresa May a calificat miercuri atacul drept "pervers", intr-un discurs solemn la resedinta sa din Downing Street. "Fortele raului nu ne vor diviza" a afirmat May, dupa o reuniune de criza.