Doua persoane cu handicap din comuna vasluiana Dumesti, unde Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) a facut o ampla ancheta in urma unor sesizari privind modul de incadrare in grad de handicap a unor localnici, au fost descoperite ca au incasat ilegal indemnizatii de insotitor de peste 40.000 de lei, relateaza News.ro.

AJPIS Vaslui a descoperit in comuna Dumesti doua persoane care au incasat ilegal de la primarie suma de 40.317 lei constand in indemnizatie de insotitor pentru persoane cu handicap. Ilegalitatile au fost constatate de catre inspectorii AJPIS in timpul amplelor controale desfasurate in ultima saptamana atat la Primaria Dumesti si la o parte din cele 133 de persoane cu handicap din comuna, cat si la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap, copii si adulti.

Astfel, una din cele doua persoane a incasat necuvenit, timp de peste trei ani, suma de 29.000 de lei, dupa ce a primit indemnizatie "in dublu", atat de la primarie, cat si de la Directia pentru Protectia Copilului.

In cel de-al doilea caz, prejudiciul se ridica la 11.000 de lei si reprezinta o diferenta de bani pe care persoana in cauza a primit-o dupa ce i s-a schimbat incadrarea in grad de handicap, de la grav la accentuat. In mod normal, beneficiarul de ajutor pentru persoane cu handicap trebuia sa comunice la primarie modificarea intervenita.

"Platile efectuate necuvenit catre cei doi beneficiari au fost identificate in urma confruntarii bazelor de date ale Primariei Dumesti si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui. In consecinta, am dispus catre primarie recuperarea debitului total de 40.317 lei, urmand ca, pana la finalul lunii mai, sa ne fie comunicate modalitatile de recuperare a sumelor incasate fara temei legal", a declarat, marti, pentru News.ro directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepelita.

Tot in urma controlului defasurat la Dumesti, AJPIS a dispus si reanalizarea incadrarilor in grad de handicap pentru trei copii, printr-un consult suplimentar facut de catre un alt medic specialist.

De asemenea, s-a propus si evaluarea la domiciliu a sapte beneficiari adulti care au primit certificate de handicap inainte de anul 2.000.

Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Vaslui a inceput, in 13 martie, o ancheta in comuna Dumesti, in urma aparitiei unor reclamatii cu privire la incasarea ilegala de ajutoare pentru handicap de catre unii beneficiari ai acestora care nu ar avea problemele de sanatate pentru care primesc bani de la stat.

Unii dintre localnicii i-au acuzat pe o parte dintre consatenii lor ca ar incasa ilegal indemnizatie de handicap, in conditiile in care nu ar suferi in realitate de boala cu care figureaza in documente. Unul dintre exemplele date este cel al unui tanar care, desi ar avea probleme grave cu vederea, urmeaza cursurile unei scoli de soferi. Acest caz a fost infirmat de AJPIS Vaslui in urma controlului efectuat.