Europarlamentarul Siegfried Muresan a cerut marti excluderea Rusiei de pe lista tarilor eligibile pentru credite din partea Bancii Europene pentru Investitii si dublarea plafoanelor pentru operatiunile din Vecinatatea estica, inclusiv Republica Moldova.

Siegfried MuresanFoto: Facebook.com

"Am sustinut astazi, in Comisia pentru bugete a Parlamentului European, amendamentul prin care am cerut excluderea Federatiei Ruse de pe lista regiunilor si tarilor eligibile pentru credite din partea Bancii Europene pentru Investitii (BEI), amendament pe care l-am depus la inceputul lunii martie la raportul referitor la revizuirea mandatului BEI privind acordarea imprumuturilor externe. Consider ca actiunile Rusiei din ultima perioada nu corespund cu viziunea si obiectivele bancii care sunt strans legate de prioritatile de dezvoltare ale Uniunii Europene si ale statelor partenere", se arata intr-o postare pe pagina de Facebook a europarlamentarului roman, care este si negociator-sef al PE pentru Bugetul UE din 2018.

Totodata, Siegfried Muresan a depus un amendament prin care se cere cresterea plafoanelor maxime pentru imprumuturi ale BEI destinate statelor din Europa de Est si Caucazul de Sud, printre care si Republica Moldova, de la 6 miliarde de euro, cat a propus la finalul anului trecut Comisia Europeana, la aproximativ 11,5 miliarde de euro.

"Trebuie sa stimulam investitiile in zone economice mai putin dezvoltate si sa ajutam statele din Vecinatatea estica a Uniunii sa faca fata unei politici tot mai agresive a Federatiei Ruse in regiune. Vreau ca aceste state, mai ales cele care si-au asumat obiectivul integrarii europene, sa aiba la dispozitie mai multi bani pentru a-si moderniza infrastructura de transport, infrastructura energetica si sa-si reduca astfel decalajul economic fata de statele din Uniunea Europeana", explica Muresan.