Actualele carti de identitate vor fi inlocuite cu carti electronice. Acestea vor putea fi emise, la cerere, inca de la nastere si vor inlocui si cardul de sanatate. Documentele vor putea fi folosite pentru autentificari online

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 19 martie 2017, 13:39 Actualitate | Esenţial


Carti de identitate electronice
Foto: Wikimedia Commons
Ministerul de Interne a pus in dezbatere un proiect de lege privind inlocuirea actualelor CI cu o carte de identitate electronice ce va permite autentificarea online si utilizarea semnaturii electronice, informeaza un comunicat MAI. Documentul va putea fi emis, la solicitarea parintilor, si pentreu minorii cu varste intre 0 si 14 ani.

Potrivit MAI, implementarea acestuia este prevazuta in programul de guvernare si este menit sa  faciliteze accesul cetatenilor la servicii electronice si sa contribuie la dezvoltarea conceptului de "administratie electronica".

Reglementarile propuse vizeaza asigurarea premiselor necesare punerii in circulatie a unui nou document de identificare - electronic - care sa asigure, cetatenilor, garantii suplimentare de securitate, iar institutiilor de drept public sau privat, certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe respectivul document, afirma sursa citata.

Cartea electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului, si utilizarea semnaturii electronice extinse bazate pe certificat calificat.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice.

Textul propus prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate. 

Optional, cartea de identitate simpla sau cartea electronica de identitate se poate elibera inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani; 
c) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani. 

Cartea electronica de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta. 

In format electronic se inscriu:

a) datele din formatul tiparit (numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, imaginea faciala, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
b) prenumele parintilor titularului;
c) un certificat si, dupa caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;
d) datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate. Astfel, "functionalitatea" de card de sanatate va fi asigurata de certificatul digital emis de MAI, inscris in cip. Cardul national de sanatate isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate.

Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple se realizeaza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate simple, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, o serie de state europene au introdus sau sunt pe cale sa introduca documente de identitate nationale cu o componenta electronica, in care sunt incluse certificate digitale care permit autentificarea persoanei in diferite sisteme informatice si exercitarea functiei semnaturii electronice, respectiv date biometrice - impresiuni papilare si imaginea faciala a titularului (colectate in scopul producerii unui act de identitate cu grad crescut de siguranta). 

Astfel, printre statele care au acte de identitate electronice se numara: Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, Republica Ceha, Spania, Suedia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22198 vizualizari

 • +39 (49 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 martie 2017, 13:40)

  [anonim]

  • -2 (10 voturi)    
   votul electronic... (Duminică, 19 martie 2017, 16:06)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui

   pote fi implementat oricand mai tarziu daca exista intradevar o semnatura digitala. Daca votul electronic este sau nu benefic nu stiu. In Olanda de ex. s-a renuntat la el din motive de securitate.
   Problema care o vad, este ca implementarea are loc in termen de 18 luni.
   Asta inseamna ca suntem obligati sa ne schimbam acte care mai sunt inca valabile?
   • -2 (10 voturi)    
    vot electronic OBLIGATORIU (Luni, 20 martie 2017, 9:35)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui diasporescu

    astfel nu mai avem probleme cu prezenta la vot
    • +5 (11 voturi)    
     măi geniule... (Luni, 20 martie 2017, 10:07)

     let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     odată ar fi că orice vot poate fi nul, deci degeaba OBLIGATORIU dacă omul NU VREA să voteze.

     iar a doua, pentru vot electronic obligatoriu, ar însemna să fie obligatorie şi deţinerea unui terminal IT conectabil la internet... ce faci, dai tablete gratis + trainig de utilizare pt. toţi amărâţii care abia dacă ştiu cum îi cheamă?
     suporţi tu costurile? sau iar inventăm alte taxe şi pt. asta?
  • +3 (7 voturi)    
   Fara un RECENSAMINT serios masura e nula. (Luni, 20 martie 2017, 0:30)

   ana-pat [utilizator] i-a raspuns lui

   Pt alegeri, invatamint,sanatate,fisc,politie etc. avem nevoie de o baza de date comuna securizata la cel mai inalt nivel si usor de folosit de catre cei interesati. Altfel este o cheltuiala inutila sau un mijloc de a mai fura niste bani.
   • +1 (3 voturi)    
    păi deţinerea unui astfel de card... (Luni, 20 martie 2017, 10:11)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui ana-pat

    furnizează date muuult mai exacte decât un recensământ din poartă în poartă...
    a se vedea fiasco-ul ultimului recensământ de pe vremea odiosului boc...
  • +3 (7 voturi)    
   din pacate :( (Luni, 20 martie 2017, 8:11)

   blackbird [utilizator] i-a raspuns lui

   fraudarea votului electronic este MUUUULT mai simpla decat fraudarea votului pe hartie .


   www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI
   • +4 (4 voturi)    
    stai tu liniştit... (Luni, 20 martie 2017, 10:14)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui blackbird

    căci si actualul sistem de vot "pe hârtie" se centralizează tot electronic şi în mare secret de către sts (fără nici un fel de observatori !)... aşa că oricum iese cine vrea sts...
    a se vedea al doilea mandat al lui băse câştigat "peste noapte" cu doar 7000 de voturi, un "fleac" pt. it-iştii de la sts...
    • -5 (5 voturi)    
     Si vroiai sa castige Geona de la psd? (Luni, 20 martie 2017, 10:29)

     Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     Puiule de comunist socialist, ai fi vrut sa castige Geoana cu psd-ul? O fi avand multe lacune Basescu, dar ne-a aparat tara de psd!
     • 0 (2 voturi)    
      Asta se discuta aici, cine a iesit??? (Luni, 20 martie 2017, 15:32)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

      Eu nu consider nici pe departe ca votul electronic e mai putin sigur decat cel pe hartie. Ambele pot fi si sigure si nesigure, depinde cum sunt facute si gestionate. Tineti cont ca exista sisteme ca cele ale apararii, CIA, NSA care sunt foarte foarte greu de spart si spargerea ar implica mult timp si costuri foarte mari, deci ar fi ineficient sa spargi sistemul. Problema e daca se vrea asa ceva, ca nu s-ar mai putea chema si mortii al vot...
      • 0 (0 voturi)    
       E putin ridicol ca amintesti de NSA... (Marţi, 21 martie 2017, 10:59)

       Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       ..dupa scandalurile cu dezvaluirile privind activitatile Big Brother ale NSA.

       http://edition.cnn.com/2013/07/31/tech/web/snowden-leak-xkeyscore/index.html

       http://mashable.com/2013/06/06/through-a-prism-darkly-techs-20-million-nightmare-is-our-fault/

       Si totusi lumea nu e mai sigura, ci mai nesigura. Da' e bine ca ti se creaza iluzia de confort sporit... Big Brother se ocupa de tot.
       • 0 (0 voturi)    
        Nu inteleg ce vrei sa spui... (Marţi, 21 martie 2017, 15:18)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

        Nu am spus ca exista sisteme care nu pot fi sparte (desi poate ca exista si de astea, eu unul recunosc ca nu am auzit de asa ceva inca), ci am spus ca daca un sistem e facut cum trebuie e foarte greu si costisitor sa fie spart si de asemenea ca a-l sparge poate dura foarte mult, facand aceasta spargere inutila. De ex in cazul votarii, ce sens mai are sa sparg sistemul daca reusesc asta dupa ce rezultatele sunt deja validate anuntate si poate deja sunt inaintea alegerilor urmatoare?
    • +1 (1 vot)    
     70.000 (Luni, 20 martie 2017, 20:35)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     Totusi sa pastram adevarul istoric
  • +4 (4 voturi)    
   /// (Luni, 20 martie 2017, 11:10)

   VasilePopescu1 [anonim] i-a raspuns lui

   Banii cheltuiti (zeci de milioane de euro) pentru cardul de sanatate sunt acum "aruncati" pe apa sambetei? Cum a fost introdus cardul de sanatate - prin promisiuni iluzorii,prin manipulare si teama....

   Nimeni nu garanteaza securitatea absoluta a unor sisteme electronice; pot fi sparte iar datele pot fi folosite in diverse scopuri de actori interesati.

   Cate furturi de identitate (prin prezentari de carti de identitate false) s-au petrecut anul trecut de exemplu?
   Poate ne ofera autoritatile asemenea statistici.
   A se vedea si articolul: http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-14124816-video-aveti-pasaport-electronic-expert-roman-securitate-sustine-protectia-datelor-este-slaba-cipul-poate-clonat-mai-spune-datele-necesare-citirii-pasaportului-nu-pot-obtinute-usor-timp-4-ani-nu-semnal.htm


   Iar incorporarea tuturor datelor pe un singur cip este extrem de periculoasa - pentru ca, cu siguranta, pe viitor se vor adauga si alte date pe cartile de identitate cu cip....Dar, totul trebuie facut cu pasi mici pentru a nu starni reactia populatiei....

   Noile carti de identitate - un nou mijloc de manipulare si control, mult mai riguros. Un cip emite unde radio si poate fi citit de la distanta - astfel fiecare persoana va putea fi usor de controlat; se va stii unde, cand, ce si cum (fara zgomot).

   Iar ascultarea fata de UE (argument pentru alinierea la normele UE, desi nu multe tari din UE au asemenea documente electronice) dovedeste obedienta si lipsa de demnitate....

   In proiectul postat pe site ul MAI nu se prevad costurile - pentru implementarea noului tip de carte de identitate (exista costuri pentru dotarea tehnica , pentru formarea specialistilor care vor lucra cu aceste instrumente etc...). Oare de ce nu apar si aceste costuri?

   Iar un proiect de hotarare nu trebuie sa poarte semnaturile celor care il angajeaza?

   Iar cresterea calitatii actului administrativ - asta nu stiu cine o mai poate crede. Stim bine cu cat respect si fermitate suntem deseori tratati de autoritati.
   • +2 (2 voturi)    
    De fiecare data ni se sugereaza... (Luni, 20 martie 2017, 15:58)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui VasilePopescu1

    ...ca un nou card sau cip va rezolva totul si va fi minunat. Realitatea de dupa arata de fiecare data ca nu e asa, ci problemele se diversifica si se maresc. Dar e bine ca se poate da vina pe hackeri de fiecare data cand ceva merge prost sau cand se fura ceva din baza de date.

    Interesant ca pentru adoptarea unor astfel de masuri nu se organizeaza niciodata REFERENDUM, ci se impun. Ai voie sa votezi numai pentru ca nu prea conteaza.

    Si intotdeauna pentru asa ceva sunt bani. Nu sunt bani pentru sanatate, educatie etc., dar pentru masuri tip Big Brother sunt intotdeauna.
 • +37 (49 voturi)    
  Dimensiunea (Duminică, 19 martie 2017, 13:46)

  StefanSobea [anonim]

  Sa il faca cum vor, doar sa fie la aceasi dimensiune cu permisul.
  • +19 (27 voturi)    
   SA-L FACA! (Duminică, 19 martie 2017, 14:28)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui StefanSobea

   Dar aud povestea asta de vreo 20 de ani!!
  • +1 (15 voturi)    
   De ce să fie permisul separat? (Duminică, 19 martie 2017, 18:09)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui StefanSobea

   Cine are permis, să-i fie trecute datele în CI.
   Iar pe CIP să poată fi adăugate și alte carduri!!!
   ( bancare, de client la magazine, farmacii, etc)
   • +9 (21 voturi)    
    Măcar dacă ți-l fură cineva, să știe o treabă :) (Duminică, 19 martie 2017, 21:46)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Ești convins că vrei ca toată viața ta să fie pe un singur card? :)

    Sau ai o misiune pe forum din partea celor cu ochi albaștri? :)
    • -2 (6 voturi)    
     Daca ai ceva temeri (Luni, 20 martie 2017, 7:28)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Poți cere vechiul CI...

     Dar la toată lumea, portofelul e plin cu tot felul de carduri. De ce atunci când vor să-ți facă un card de fidelitate la magazin, metro, farmacii, intrare la un club, etc să nu dai CI să-ți adauge pe cipul lui, decât să ai un nou card?
     • -1 (5 voturi)    
      amesteci oficialul cu privatul... (Luni, 20 martie 2017, 10:18)

      let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      atât
     • +2 (2 voturi)    
      Pentru ca, de exemplu... (Luni, 20 martie 2017, 15:38)

      Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      ...nu vreau ca Metro, clubul etc sa aiba acces la datele mele de sanatate sau alte date. Pentru ca nu vreau ca atunci cand ma duc la farmacie, metro, club etc sa tot scot un card care contine toata viata mea. Riscul de a-l pierde sau de a fi furat creste foarte mult.
  • +2 (2 voturi)    
   apropos de "mărimea contează"... (Luni, 20 martie 2017, 10:17)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui StefanSobea

   uniformitatea de dimensiune ar fi ultra-necesară şi la bancnote (aşa cum este la dolari !) astfle încât să nu avem nevoie de portofele uriaşe pt. bancnotele mari...
  • 0 (0 voturi)    
   evantai (Luni, 20 martie 2017, 20:37)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui StefanSobea

   Cand te vede un strain cu evantaiul dupa tine provoci zambete instantanee, daca nu hohote isterice
 • +13 (31 voturi)    
  cand? (Duminică, 19 martie 2017, 13:47)

  stefan2008 [utilizator]

  Macar de-ar face-o maine!
  • -13 (41 voturi)    
   hei (Duminică, 19 martie 2017, 15:16)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   Controlul guvernului asupra cetateanului inca de la nastere.
   Ma intreb o chestie: e o treaba buna sa stie MAI-ul ce probleme medicale are cetateanul?
   Si asta e doar primul pas. Se deschide cutia Pandorei.
   E o idee care trebuie combatuta viguros si impotriva careia ar trebui sa iasa lumea in strada.
   • +13 (29 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 martie 2017, 15:52)

    [anonim] i-a raspuns lui john70

    • 0 (18 voturi)    
     hei (Duminică, 19 martie 2017, 16:54)

     john70 [utilizator] i-a raspuns lui

     Deci nu e bine ca Casa de Asigurari de Sanatate are acces la informatiile noastre medicale. OK. Cum asta nu e suficient, hai sa dam acces MAI-ului. Sa aiba MAI-ul (Militia!) cat mai multe putere. Daca tu crezi ca asta e bine, iti urez sanatate si multa minte!
    • -1 (13 voturi)    
     saracul... (Duminică, 19 martie 2017, 17:28)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

     lasa-l ca e intoxicat. s-a uitat la un documentar conspirationist pe youtube si gata, crede ca a descoperit teoria conspiratiei.
     • -2 (6 voturi)    
      "teoria conspiraţiei" (Luni, 20 martie 2017, 10:26)

      let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

      din nefericire, o parte dintre subiectele considerate ca făcând parte din această categorie nu sunt deloc paranoice, ba conţin destul de mult adevăr...
      ar fi foarte simplu să ne îmbătăm singuri, precum nişte drogaţi, că trăim într-o lume perfectă pe care doar nebunii o denigrează... dar din nefericire adevărul este mai aproape de teoria opusă : trăim într-o lume ticăloasă, în care info negative sunt mult mai probabil a fi adevarate decât cele pozitive...
    • -1 (15 voturi)    
     Daca nu e nici o opreliste... (Duminică, 19 martie 2017, 19:13)

     Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui

     ...oare de ce le schimba, si mai si cheltuie o gramada de bani pentru asta?
     • 0 (8 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 martie 2017, 21:01)

      [anonim] i-a raspuns lui Skipper1

    • +7 (15 voturi)    
     Una e să aibă acces în urma unor proceduri (Duminică, 19 martie 2017, 21:53)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui

     și alta e ca aboslut toate datele medicale despre tine să fie accesibile oricărui Gică dintr-o secție de poliție care are și el o amantă curioasă :)

     După logica ta, de ce mai trebuie mandat pentru interceptări? ”ce opreliște tehnică previne statul” să-ți asculte toate convorbirile telefonice?

     Când ”statul” înseamnă niște instituții care trebuie să schimbe niște adrese oficiale între ele e una, iar când ”statul” înseamnă orice agent-șef care te verifică fiindcă așa are el chef, e cu totul altceva. Tu pune-ți și toate conturile bancare pe cardul de identitate, nu se supără nimeni :)
     • 0 (6 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 martie 2017, 23:21)

      [anonim] i-a raspuns lui Harald

   • +1 (17 voturi)    
    @John70 (Duminică, 19 martie 2017, 18:10)

    adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui john70

    mai trebuia sa dai citatul din biblie cu semnul diavolului si aveam conspiratia iudeo satanisto sorosista completa
 • +18 (48 voturi)    
  sa vedeti ce vor sari bisericopatii (Duminică, 19 martie 2017, 13:50)

  clint [utilizator]

  ca ne aruncam in bratele satanei... imi cumpar floricele.
  • -4 (16 voturi)    
   ! (Duminică, 19 martie 2017, 16:23)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Sunt impotriva facopatilor ortodocsi dar mi se pare o tampenie ce vor astia sa faca, si doar din motive tehnice... pot sa ma autentific si acum foarte bine fara sa port un buletin cu cartela de telefon lipita de el :))!
  • -2 (10 voturi)    
   Cumpara-ti un creier mai bine... (Duminică, 19 martie 2017, 19:14)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui clint

   ...chiar si electronic.
   • -3 (5 voturi)    
    la voi vanzarea a facut o P$D ul ? (Luni, 20 martie 2017, 9:37)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    cu lingurita sau pipeta ?
  • +3 (9 voturi)    
   mai citeste odata: (Duminică, 19 martie 2017, 19:20)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui clint

   "Textul propus prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate". Patreaza floricelele pt momentul cand ti se va apropia clipa sa dai coltu' si cand nelinisti metafizice cu intrebari de genul"si daca exista?"iti vor ridica parul pe spinare..
   • 0 (8 voturi)    
    ! (Duminică, 19 martie 2017, 21:59)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Care din aia 5000 de zei aflati in exercitiul functiunii in anul de gratie 2017?
    • 0 (8 voturi)    
     La capatul calatoriei (Duminică, 19 martie 2017, 23:10)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

     vei afla singur care din ei. Doar ca va fi cam tarzior pt tine atunci..
   • 0 (2 voturi)    
    Păi cum se poate? (Luni, 20 martie 2017, 7:35)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Adică lumea va fi împărțită în 2, unii cu CI vechi, care " au ceva de ascuns" și alții " cinsțiți"?
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 martie 2017, 11:16)

     [anonim] i-a raspuns lui nick24

 • +16 (38 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 martie 2017, 13:54)

  [anonim]

  • +21 (31 voturi)    
   .... cred ca ...... (Duminică, 19 martie 2017, 14:10)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui

   Cred ca daca se organiza referendum asa cum propui, acum Ordonanta 13 era deja aprobata. Realitatea este mai dura decat credem.
   • -6 (6 voturi)    
    asa, si...? (Duminică, 19 martie 2017, 18:59)

    un_anarhist_moderat [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    asta e treaba cu sistemul "democratic" in functiune astazi...: daca majoritatea considera potrivita o masura atunci aceea este cea "buna" si "in vigoare" indiferent de parerea minoritatii (indiferent chiar si de calitatea reala sau obiectiva a respectivei masuri)
    apar vesnic tot felul de "luminati" care se considera posesorii adevarului absolut si care, mai rau, au pretentia sa impuna acel "adevar" si celorlalti folosind tot felul de alte instrumente in locul celui legitim: convingerea....

    posibile solutii ale dilemei "minoritarului luminat":
    sa-si caute alta societate in care majoritatea sa rezoneze cu propriile idei / concepte / teorii... si sa lase "societatea prostilor" la mana selectiei naturale... selectia naturala, naturala fiind isi va face cu singuranta treaba spre deosebire de orice alta "lege" impusa ABUZIV de o minoritate (chiar si daca, discutabil si ideal, acea minoritate este de bunacredinta si bine-intentionata)...
    • 0 (0 voturi)    
     Mă cam îndoiesc că există un sistem democratic (Luni, 20 martie 2017, 7:38)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui un_anarhist_moderat

     undeva pe lumea asta. Adică cel din teorie.
     Și nici nu va exista!
   • +1 (5 voturi)    
    Daca imi dai voie (Duminică, 19 martie 2017, 19:57)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    sa intreb .....cu ce zici tu acolo P$D and clica poate vota si de mai multe ori?
    cum anume se poate sa fie deja aprobata 13 le cu pricina?
    Poti sa detaliezi?
    devine interesant
    vad ca sint la moda floricelele....ma duc si eu sa cumpar niste floricele
    • 0 (4 voturi)    
     aritmetica... (Luni, 20 martie 2017, 10:33)

     let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     compară numărul de votanţi al actualului guvern, cu numărul protestatarilor la oug... e aşa greu?
     partea cu presupunerea că cei ce nu au votat ar fi fost de o parte sau de cealaltă este doar "wishfull thinking"...
  • +2 (6 voturi)    
   o democratie directa... (Duminică, 19 martie 2017, 16:17)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui

   (prin referendum-uri) asa cum iti doresti suna bine, dar nu cred ca ar fi benefica.
   Asa ceva functioneaza numai in societati cu o educatie politica avansata (ex. Elvetia). Si nici acolo rezultatele ei sunt intodeauna laudabile. Prin simplu fapt ca un cetatean nu are timpul si educatia necesara sa inteleaga si sa prevada efectele unei decizii in totalitate.
   Romaniei, care are o "gloata" foarte extinsa si "bine" informata prin fake-news si televiziuni obscure, nu i-ar face bine...
  • 0 (6 voturi)    
   hahahaha (Duminică, 19 martie 2017, 23:43)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui

   Eu zica ca pana toti romanii sa aiba acces la votul electronic ar trebui sa aiba acces la canalizare.Sa fie aia intai si dup'aia vezi si de votul electronic.
   Garantezi tu si altii care sustin tampenia asta ca ramane secret votul ala electronic? Si ca voturile vor fi numarate corect? Macar cu votul pe hartie putem sa le numaram ulterior si avem rezultatul. Alea electronice pot sa dispara precum emailurile lui Hillary. Puneti botu' ca papagalii la toate tampeniile, cica e cool!
 • +11 (25 voturi)    
  O idee nastrusnica (Duminică, 19 martie 2017, 13:58)

  tybvaly [utilizator]

  Aprobare, pardon, binecuvantare de la Daniel aveti? Sau poate sa aiba motiv sa mai faca un referendum.
  Si presupun ca va fi implementat de firmele lui Ghita, poate chiar de Te@mnet.
  • +3 (11 voturi)    
   Dracnea e mai jmecher ca Ghita... (Duminică, 19 martie 2017, 15:21)

   Laurentiu-MarianNegreţ [anonim] i-a raspuns lui tybvaly

   Da foarte corect.Daca era Ghita in tara il facea el repede cu Te@amnet-ul lui.Astia acum trec la alt nivel .Furt cu acte,doar sunt intangibili in fata legi.Tara arde si astia...
 • +3 (9 voturi)    
  ce nu scrie in comunicat (Duminică, 19 martie 2017, 14:11)

  xyz2033 [utilizator]

  in cazul celor cu implanturi din metal (titanium de exemplu) , se aplica pe spatele C.I. un sticker cu detaliile. in comunicat nu exista nici un fel de referire pt transfer digital de acest fel.
 • +8 (26 voturi)    
  Sa include si permisul auto (Duminică, 19 martie 2017, 14:39)

  Je__ [utilizator]

  ca sincer nu isi au rostul atatea carticele prin buzunare.

  Si sa fie de dimensiunea actualului permis, sau a unui card bancar.
  • +9 (15 voturi)    
   .... nu prea merge ..... (Duminică, 19 martie 2017, 15:09)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Daca ramai fara Permisul de conducere pe 90 de zile ( Doamne-fereste !) ramai si fara Card de identitate ?
   • +7 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 martie 2017, 15:53)

    [anonim] i-a raspuns lui cbogdan

    • +5 (5 voturi)    
     NU... (Duminică, 19 martie 2017, 20:58)

     Je__ [utilizator] i-a raspuns lui

     Iti da bucata de carton care semnifica permisul local.

     Ce treaba are scula cu prefectura.

     Plus ca mi se pare obsolete sa preschimbi permisul. Noul format de permis e valabil la nivel UE. Nu vad de ce e nevoie sa-l preschimbi.

     A daca te duci in Botswana....poti sa-l preschimbi in ce vrei...
   • +7 (11 voturi)    
    Nu, te "opereaza" direct in baza de date (Duminică, 19 martie 2017, 15:59)

    lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Iti lasa tie bucata de plastic cu cip, dar in baza de date (ce automat trebuie sa fie unica, deci un fel de Big Brother - hai, sariti cu minusuri) vei figura cu -90 de zile de conducere :)

    Serios, pana nu se va demonstra ca o astfel de baza de date este in-CORUPTIBILA, eu spun NU, MERSI.
   • +3 (3 voturi)    
    umm (Duminică, 19 martie 2017, 17:30)

    muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    In anul 2017 probabil s-ar gasi modalitati tehnice de a suspenda un permis auto, fara sa il retina politia si trimite mai apoi prin posta...
    Presupun ca si politistii au acces la telefoane mobile, daca nu s-or gasi tablete cu internet pentru toate masinile de politie.
   • +6 (6 voturi)    
    Gigel de la tzara... (Duminică, 19 martie 2017, 17:31)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Pai vezi ca gandesti gresit? In logica ta e problema. Sa se schimbe tehnica de verificare a VALABILITATII PERMISULUI DE CONDUCERE. Adica in loc sa-ti ia fizic permisul, ti-l invalideaza informatic. La verificare reiese ca nu ai dreptul de a conduce. Simplu si eficient.
   • +1 (3 voturi)    
    Comment sters de user (Duminică, 19 martie 2017, 17:37)

    Conservator [anonim] i-a raspuns lui cbogdan

   • +6 (6 voturi)    
    Ce treaba are cartonul cu dreputl de a conduce (Duminică, 19 martie 2017, 20:57)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Permis de conducere - e un atestat ca stii sa conduci
    Suspendarea dreptului de a conduce e altceva, si se poate face direct in baza de date a politiei. Ce e asa de greu ?

    Vezi USA, unde nici macar nu exista conceptul de ID. ID-ul e drivers licence.
    Acolo cand te-a oprit te verifica si le apare direct cazier, drept de conducere, etc.

    Dar na....multi se blocheaza mintal fara cartonul in mana.
   • 0 (2 voturi)    
    deloc (Luni, 20 martie 2017, 7:46)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    incearca sa gandesti ca in sec 21. A "ramane fara carnet" nu inseamna ca trebuie sa iti confiste o bucata de carton sau de plastic, poti foarte bine si acum sa ramai fara carnet dar sa ai in continuare plasticul la tine (si te vei alege cu caz penal daca te prind).
    Practic se va opera o modificare in informatiile despre tine din baza de date centrala si pe cip astfel incat, la urmatoarea interogare sa apara informatia cum ca ai carnetul suspendat. Incearca sa intelegi paradigma documentului electronic.
 • +9 (19 voturi)    
  Și vă funcționa ca si cardul de sănătate? (Duminică, 19 martie 2017, 14:52)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  În cazul ăsta mulțumesc, dar prefer să rămân la cel de acum.
  • +6 (8 voturi)    
   Da, se bazeaza pe succesul cardului de sanatate (Duminică, 19 martie 2017, 19:16)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

   Iar acum merg mai departe. Alte sume astronomice cheltuite, alte catastrofe...
  • +2 (6 voturi)    
   Am uitat de cartelele RATB,,, (Duminică, 19 martie 2017, 19:29)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

   http://economie.hotnews.ro/stiri-it-21664849-expert-gasit-vulnerabilitate-cartelele-hartie-ratb-putand-calatori-gratuit-nelimitat.htm
  • +2 (2 voturi)    
   amice.... (Luni, 20 martie 2017, 1:42)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

   o sa ai inscrisuri pe card si alte informatii (chiar si cele vizibile) salvate pe cip...

   ce e de functionat poate functiona ca si pana acum , offline, mai citeste articolul:
   "
   In format electronic se inscriu:

   a) datele din formatul tiparit (numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, imaginea faciala, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu),
   "

   eu tot nu inteleg de ce TREBUIE sa fie scrise locul nasterii si numele parintilor pentru C.I. a unei persoane.... ?

   oricum, bine ca dupa un catralion de ani o sa am data nasterii trecuta ca sa nu mai explic altora ce e numarul ala mare cu rosu si albastru (CNP) si cum el ar contine (si deh, tre sa ma creada pe cuvant) data mea de nastere in format yymmdd....
   • +2 (2 voturi)    
    Amice (Luni, 20 martie 2017, 10:06)

    Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    se vede ca nu ai avut nevoie de card de sanatate in timpul uneia dintre multele caderi de sistem. La asta ma refeream.
    Mai citeste si tu articolul:
    "se va putea autentifica ON-LINE, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie etc.)"
    • -1 (1 vot)    
     ba da (Luni, 20 martie 2017, 14:08)

     boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

     a durat vreo 20 minute asteptarea o data, iar alte dati s-a facut "offline"

     in fine, da, trebuie corectate si prevenite anumite situatii, si gasite metode de lucru in cazul in care sistemele sunt nefunctionale.

     prea multa informatizare poate sa duca la Single Point of Failure, dar daca e in dezbatere, poate o sa se dezbata aditional si metodele/partea de IT, nu doar legislatia
   • -2 (2 voturi)    
    re: (Luni, 20 martie 2017, 10:42)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    "eu tot nu inteleg de ce TREBUIE sa fie scrise locul nasterii si numele parintilor pentru C.I. a unei persoane.... ? "

    pt. a putea decela între câteva mii de "ion popescu"...
 • +4 (8 voturi)    
  Ce sunt certificatele (Duminică, 19 martie 2017, 14:57)

  Alfabetix [utilizator]

  calificate? Nu am mai auzit.
  De acord cu dimensiunile mai mici, cardul de identitate actual este cu mult prea mare, abia intra intr-un portofel!
  • +8 (8 voturi)    
   Cred ca se refera (Duminică, 19 martie 2017, 15:28)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   la certificate digitale de securitate.
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 martie 2017, 15:55)

   [anonim] i-a raspuns lui Alfabetix

  • -1 (1 vot)    
   exact aceiaşi întrebare mi-am pus-o şi eu (Luni, 20 martie 2017, 10:44)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   în general, marile ticăloşii se "camuflează" în legi - pt. a trece neobservate - în astfel de termeni "tehnici" aruncaţi undeva prin paragraful x...
 • +2 (16 voturi)    
  Noi feluri in care statul o va da in bara (Duminică, 19 martie 2017, 15:29)

  emil bobu [utilizator]

  Nu mai zic ca daca e online, va fi o vulnerabilitate imensa.

  Doamne ocroteste-i pe romani, apara-i de stat...
 • +14 (16 voturi)    
  Din ciclul"ce vom face noi"! (Duminică, 19 martie 2017, 15:29)

  asavreau [utilizator]

  Ăștia de la psd nu fac nimic,dar toată ziua ne aburesc că vor face sau vor să facă.Povești de adormit să nu le vedem hoția.Și Olguța vorbea de cum va crește salariul prin 2021 dar o spunea de parcă creștea mâine.Și apropo,toate creșterile de salarii le suportăm noi,ce a crescut la pensie nu a acoperit scumpirile.Când le faci din pix numai distrugi niște echilibre destul de fragile.MAI să ne vorbească de siguranța noastră dacă dau ăștia de la putere legea grațierii.Prevenția se aplică,adică te faci că nu vezi borfașii puterii?Dacă spunea oricine că are un AKM și va ieși să tragă era legat fedeleș.Deputatul Rădulescu de la psd este încurajat complice să ne amenințe.Își permite dacă-i de la psd!
  • -1 (1 vot)    
   dincolo de "off topic", nu înţeleg de ce nu pui (Luni, 20 martie 2017, 10:47)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   spaţiu între fraze? ai bara de space stricată?
  • -2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 20 martie 2017, 12:43)

   Crioan [anonim] i-a raspuns lui asavreau

 • -2 (16 voturi)    
  al meu cica ar fi de expirat prin 2070+ (Duminică, 19 martie 2017, 15:55)

  alex562 [utilizator]

  pt ca sunt decrepit ..dar tot trebuie inlocuit, ca se schimba treaba..

  nu s-ar putea da un ban gramada celor inventivi cu pile unde trebe', .. sa ne mai lase un pace cu alergatura dupa potcoave de cai morti? ... ca pana si la pariuri cu caini este aceeasi treaba, acei caini sunt morti de mult, doar jmekeria cu ei e noua?
  • +1 (3 voturi)    
   ce minus rapid operatorule atent (Duminică, 19 martie 2017, 16:11)

   alex562 [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   ... ati auzit de conturi in banca (fie si doar pensie) si plati online? .. ce faceti schimbati si cardul de sanatate, alergatura ar fi moartea pensionarilor, dar poate ca asta se doreste, pe ei, pe mama lor, ca voteaza cu cine nu trebuie :))))
   • 0 (0 voturi)    
    cu alergătura cam greşeşti... (Luni, 20 martie 2017, 10:50)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui alex562

    nu te sfătuiesc toţi la minim 30 min de mişcare pe zi pt. o viaţă sănătoasă?
    e drept că se referă la mişcare în aer liber, nu la stat la cozi la gişee din localuri neaerisite...
  • -3 (3 voturi)    
   Și cel nou va fi valabil 10 ani sau în 2070? (Duminică, 19 martie 2017, 18:12)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   Să vezi atunci oameni de 80 de ani, la expirarea CI, că trebuie aduși cu targa la Poliție.
   • -1 (1 vot)    
    reading, writing, arithmetics (Duminică, 19 martie 2017, 23:21)

    alex562 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    nu 80, 120!!!! .... nu cu targa ci cu racla cu moaste, cel nou pus langa oscioare :D
 • +3 (13 voturi)    
  Carduri (Duminică, 19 martie 2017, 15:57)

  Walking_dead [utilizator]

  Ho ho ho, inca-un subiect, mai bine zis un os pe care sa miriie credinciosii si sustinatorii familiei traditionale. Abia astept saptamina viitoare... :)
  Card = drac, fac babele cruce, preoti la televizor, etc.

  Adevarul e ca actualul CI este un rahat mare. In afara de design, care e de tot rahatul e cel mai inutil document. Nici macar data nasterii nu contine negru pe alb, ci ascuns in CNP. Daca dai in strainatate cuiva se uita ca curca-ntre lemne, uneori chiar am fost intrebat daca documentul l-am facut eu sau e emis pe bune de autoritatile romanesti.
  • -1 (1 vot)    
   mi a placut comentariul tau (Luni, 20 martie 2017, 9:40)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   in ce tara ai fos intrebat in legatura cu C.i ?
 • -1 (5 voturi)    
  Miscare tactica (Duminică, 19 martie 2017, 16:03)

  lumi74321 [utilizator]

  Propunerea are scopul de a atrage favorurile Comisiei Europene, dorind sa arate ca acest guvern are disponibilitatea de a face jocurile CE/UE (in ce priveste agenda digitala), doar cu scopul de a isi asigura un minim de bunavointa din partea Bruxxelles-ului. Ce mai conteaza restul "efectelor secundare" (coruptie, control total, fraude, si altele care acum sunt inimaginabile)?
 • +1 (1 vot)    
  blockchain (Duminică, 19 martie 2017, 16:42)

  VladBerliba1 [anonim]

  Se poate folosi blockchain sau in momentul de fata PGP cu retele Web of Trust.
  • 0 (0 voturi)    
   ? (Duminică, 19 martie 2017, 22:34)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

   Se poate folosi blockchaint poentru tranzactii in cloud:)
   Ce cloud?
  • +3 (3 voturi)    
   Alta intrebare (Duminică, 19 martie 2017, 22:40)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

   E foarte la moda treaba asta cu blockchain.
   Te rog mult sa-mi spui pentru tine ca cetatean care sunt avantajele:
   Costuri
   Securitate
   etc..
   Chiar iti doresti datele in si tranzactiile in blockchain :)
   Sigur de tot? Asta vrei?
   Stiu tehnologia este misto, tu o intelegi foarte bine, dar explica-mi avantajul pentru tine...
   Cum poti da, de exemplu, un functionar al statului roman, pentru abuz, in ceea ce privest edatele tale cu caracter personal :)
   Convingi Justitia ca blockchain e ok :)
   Mult succes.
 • +5 (5 voturi)    
  Urmatorul Ghita (Duminică, 19 martie 2017, 17:24)

  manusha [utilizator]

  isi freaca mainile. Alt contract gras cu statul. Plateste Gheorghe, plateste Ioane!
 • -6 (8 voturi)    
  Oare? (Duminică, 19 martie 2017, 17:28)

  muciflenduri [utilizator]

  Coalitia pentru familie ce parere are despre asta? Eu am auzit ca in interiorul cipului ar fi numarul fiarei.
 • +3 (7 voturi)    
  Securitate (Duminică, 19 martie 2017, 17:45)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Pentru ca stiu cum manevrati voi sistemele electronice, am aceleasi intrebari ca de fiecare data:
  - cat de buan va fi critparea?
  - cum va fi blocat cardul daca va fi furat? nu ma refer la faptul ca am un numar unde sun si ei apasa un buton, ci la partea de SSO
  Voi spuneti si citez: "autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice"

  Deci, va fi ceva gen OAUTH sau OpenID la toti? Sau va fi un cititor specific care va fi distribuit la toti. Asta e foarte important. Daca nu e OAUTH sau Open ID, pot suna la politie si sa zic ca mi s- furat cardul si sa stau linistit, dar nefiind SSO "real" ci doar pseudo si neintegrat printr-un OAUTH/OID atunci cardul, desi blocat in sistemele politiei, tot va fi activ in sistemul bancar de exemplu sau de sanatate (unde de ex. pe numele altcuiva se pot lua medicamente ce vor fi vandute ilegal)

  - cat va costa? Cu ce va fi integrat? Evidenta populatiei? Integrarea va fi securizata? Prin ce? SSL antic si bulit sau TSL?

  - pe ce s-a bazat acest proiect? Cine a recomadnat? UE? E un sondaj in spate? Ce studii s-au facut? O statistica, fezabilitate etc.

  - Cu ce ajuta mai mult cetateanul fata de ce are acum? CI e folosita in cazuri exceptionale, ca si cardul de sanatate. Pentru tranzactii bacnare se folosesc OTP-uri. Cu ce ar fi mai bun cardul ? Vreti sa integrati si un card bancar pe un card de identitate? Sunt compatibile criptarile? Nu uitati cat de simplu se duplica un card bancar prin skimming; ce protectii vor fi pentru CI electronic ?

  Iarasi populisme aruncate aiurea ca scuze de cheltuiala a banilor publici in timp ce exista cetateni ce-si numara leii pusi deoparte cu greu din pensie sa isi ia o felie de paine.

  Bravo, frate!
  • +2 (4 voturi)    
   :) (Duminică, 19 martie 2017, 21:34)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   1. Openid poate
   2.legea nu zice nimic de cititoare
   3. Integrat cu evidenta
   4.UE 910/2014
   5. Autentificare externa. Adică CI recunoscut in UE.
   6. RATB optin si optout. Legea e in dezbatere :)
   7. Ce criterii vezi 910/2014
   8. Alte sisteme informatice. Lege sau optin si optout.
   9.nu vrei revista nu iti dai acordul.
   10. USR + pass . Pe bune? Nu te accepta europenii nici la nivelul de low.
   11.religie. Optout default.
   • +1 (1 vot)    
    Multumesc pt info (Luni, 20 martie 2017, 9:14)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Multumesc pt info, dar legat de prelucrarea datelor cu caracter personal trebuia sa fiu mai clar: stiu ca exista legi privind acest aspect, intrebarea mea ce comisie exista care ii va audita sa se asigure ca si respecta acele legi?
    Nu le opreste nimeni sa le salveze in paralel local undeva. Si cum apare o noua comisie cum o politizeaza PSD.

    Iar legat de User+PW - ma refeream inclusiv 2-step verification.

    Intr-un sistem informatic trebuie inclusiv un site de back-up pentru disaster recovery. Iar pentru probleme tehnice un continuity plan/back-up plan (de ex. sa treci pe un sistem vechi sau alternativ pana la ameliorare).
    In cazul cardurilor de sanatate s-a vazut clar ca nu era sistem de back-up pentru ca ramanea picat cu zilele.

    Nu au specificat daca au invatat ceva din asta si fie nu vor fi probleme ca atunci (cel mai probabil erau fie prea mutle sesiuni si nu ducea weblogic daca folosea web service, fie erau probleme de hardware si nu ducea masina sau pica baza daca era veche). Ce se va intampla daca, pana acum, in cazul cardului de sanatate ramaneai fara un serviciu, dar in cazul acestu proiect ramai pe dianfara la mai multe?

    Data trecuta Guvernul Ciolos a rezolvat problema. Acum? Trebuie sa ne baza pe acelasi PSD care a ingropat tot? Ma tem ca nu am sperante asa mari...
    • 0 (0 voturi)    
     Pentru putin (Luni, 20 martie 2017, 11:14)

     Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

     Legile protectiei datelor cu caracter personal trebuie actualizate cu noua directiva privind GDPR.
     Doar tehnic Nu le opreste nimeni sa le salveze in paralel local undeva. legal nu stiu sa fie posibil.
     Vezi cazul Bara vs. ANAF.
     Nu au specificat nimic pentru ca nu e definit in lege decât suportul pentru eID :)

     Nu e o problema care tine de Ciolos sau PSD. Sunt niste specificatii tehnice, destul de clare.
     Le implementezi sau nu. Acum ca in lege mai sunt si brighidele, asta e...
     Se lucreaza la legea asta de multi ani, 10 b.c
     (10 ani before ciolos:)
     Pentru CNAS doar se muta de pe un suport pe altul informatia. Problemele nu sunt rezolvate de aceasta lege.
     User+PW - ma refeream inclusiv 2-step verification.
     Daca in baden wurtenburg accesul la servicii medicale este definit ca fiind ridicat, ca cetatean roman cu user + pass nu poti accesa informatiile serviciile electronice germane.
     E un mod de abordare, frumos ar fi sa putem.
  • +1 (3 voturi)    
   ce sondaj frate? :))) (Duminică, 19 martie 2017, 21:52)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   sa faca referendum :))))
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 20 martie 2017, 12:47)

   Crioan [anonim] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

 • +2 (2 voturi)    
  In plus, legat de proiect (Duminică, 19 martie 2017, 17:51)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  "Cartea electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale MAI, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului"
  Aici presupun ca va referiti de exemplu la RATB si poate ca permis auto. Am posibilitatea de opt-out? Poate eu nu vreau sa activez partea de integrare si vreau sa raman pe sistemul vechi. De ex. pe vremuri BCR avea card bancar utilizabil la RATB. Ce fac daca eu il vreau pe ala si nu asta nou?

  Apoi "si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului" suna a "si a sistemelor folsoite de oameni care ne dau spaga sa le permitem". bazat pe ce criterii? Daca vrea o revista sa ofere abonament prin CI? Poate nu vreau.

  In plus, cum este regulata analiza datelor cu caracter personal? Daca avem un card cu partea de CI (deci identificare), cu suport pt institutii bancare (deci ce transferam, cand si unde) si alte institutii terte (reviste, conturi online etc.) practic ai tot ce vrei sa stii despre cineva. Acestea sunt persistente? Criptate? Cine are acces la ele? Cum? Prin mandat de la judecator? In ce caz pot fi accesate?

  "Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice."
  Sa mori tu. E foarte simplu si cum e acum: username si pw. Pentru ce imi trebuie card sa intru pe mail? Suna suspicios. Asta pt ca vine de la un guvern care minte cand respira

  "Textul propus prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate?"
  Asta-i buna, Ce pasaj din religii interzice produse electronice? Si sa nu aud de marcajul bestiei ca rad
 • +5 (5 voturi)    
  dupa ce au dat miliarde cred (Duminică, 19 martie 2017, 18:06)

  Ochiana [utilizator]

  pe implementarea sistemului cardului de sanatate acum vor sa-l inlocuiasca.
  Sa-l faca dar macar sa fie unul bun
 • +2 (2 voturi)    
  Dimensiune (Duminică, 19 martie 2017, 18:16)

  vlad.pe [utilizator]

  Ce bine ar fi daca va avea dimensiune mai mica.
  Un lucru util ar fi sa fie afisata data nasterii explicit ca in Pasaport, in Franta nu de putine ori m-au intrebat care este data de nastere deoarece ei nu eu CNP ca noi.
  • 0 (2 voturi)    
   Dat nașterii e confidențială (Luni, 20 martie 2017, 7:40)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Ca și bolile de care suferi.
 • +4 (4 voturi)    
  Daca as fi (Duminică, 19 martie 2017, 19:54)

  Casargoz [utilizator]

  Daca as fi avocatul MAi as spune:
  1. dimensiune ca fie comparabil cu citiroarele trebuie sa aiba sdimensiunea cardului de sanatate.
  2. Ce cititoare :)
  3. Calificat. e pe bani. cardul vine gol. Pui pe el ce vrei.
  4.Baza de date unica? :) De vis. Dar cam greu.
  5.Semnatura nu este autentificare :0
  5. Religie: daca nu vrei nu primesti, folosesti baza de date google, ca e mai de incredere decat statul roman.
  6. Firmele lui ghita. Legea nu prevede nimic despre implementare: ai un card cu chip si stai comod acasa cum de autentifici? bagi cardul in portul usb?
  7. Votul electronic :) Nu tine de MAI, era posibil si cu ceva vreme in urma cand la putere erau altii. E doar o chestiune de vointa politica. Asa cum dpunea un alt comentator, te poti in momentul actual te poti autentifica si altfel.
  etc...
 • +6 (6 voturi)    
  Orice minune (Luni, 20 martie 2017, 8:16)

  soundtrack [utilizator]

  dureaza trei zile!!
  'Total control 'cat mai repede! Se testeaza si disponibilitatea individului de a accepta controlul pe criterii percepute ca necesare, in realitate Big Brother se insinueaza cat mai viguros in viata zilnica. Religie sau nu, lucrurile merg in directia diverselor variante ale teoriei conspiratiei.
 • +1 (3 voturi)    
  comisionul, cat e comisionul? (Luni, 20 martie 2017, 8:39)

  aanonim [utilizator]

  Cu ocazia alegerilor prezidentiale in USA am aflat ca pe acolo lumea, nu prea detine carti de identitate sau ceva de genul asta, iar noi le schimbam aici dupa cum bate vantul.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 martie 2017, 9:55)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Eh pe naiba (Luni, 20 martie 2017, 11:12)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui

   Cărțile de identitate nemțești si franțuzești cel puțin (dar suspectez ca si restul) conțin adresa de rezidenta. N-oi fi văzut-o tu, ca nu te-ai uitat si pe dosul cardului. La schimbarea rezidenței, emitentul cardului aplica un sticker cu noua adresa, foarte simplu.

   Ce ma deranjează pe mine la actualele id-uri românești este, au mai spus-o si alții, lipsa datei de naștere. M-am făcut de ras prin nenumărate tari când nu aveam pașaportul la mine...
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 martie 2017, 12:48)

    [anonim] i-a raspuns lui KayT

 • +5 (7 voturi)    
  daca esti jefuit de cdard esti jefuit cam de multe (Luni, 20 martie 2017, 10:34)

  jackalphonse [utilizator]

  Viteza si progresul il impun, totusi.
  Se si vota cu el? Ar fi o ipotza interesanta.
 • +6 (6 voturi)    
  trebuia un proiect nou... (Luni, 20 martie 2017, 11:38)

  Confuzu [utilizator]

  ca vorba aia, partidul are nevoie de bani.
  Ce daca s-au cheltuit milioane pe cardul de sanatate, mai platim inca o data ca sa aiba si ei parte de comisioanele aferente
 • -4 (4 voturi)    
  foarte bine (Luni, 20 martie 2017, 13:50)

  Boa [utilizator]

  In sfarsit, este o propunere foarte buna care transforma cartea de identitate intr-un obiect util.
  Va aduce inclusiv economii prin eliminarea cartei electronice de sanatate.
  • +1 (1 vot)    
   halal economie (Miercuri, 22 martie 2017, 9:01)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Boa

   adica platim de 2 ori sau CertSign si Teamnet o sa dea inapoi cei 4 milioane de euro ??
 • 0 (0 voturi)    
  Informatie CETATENIE (Marţi, 21 martie 2017, 9:40)

  ATX01 [utilizator]

  Din pacate, vad ca pe noua carte de identitate nu este trecata informatia privind cetatenia.

  NORVEGIA cere cetatenia pe documentul de identitate prezentat la intrarea in tara. Eu a trebuit sa-mi scot un pasaport la urgenta intrucat am CI model vechi fara cetatenie. Poate responsabilii vor tine seama de aceata observatie.
 • +1 (1 vot)    
  bani (Marţi, 21 martie 2017, 14:59)

  andrei1232000 [utilizator]

  Problema este ca cineva are nevoie sa sifoneze niste bani de la buget. Abia a inceput sa functioneze cardul de sanatate. Ca sunt probleme, asta e parerea medicilor care nu mai pot da medicamente unor persoane fictive sau mortilor. Medicii si spitalele trebuie sa aibe dotari, sa fie conectati la net, CNP sa furnizeze medicilor date despre persoana si istoric medical, fiscului sa furnizeze date despre proprietati si venituri, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  incotro (Vineri, 24 martie 2017, 8:11)

  pvasile [utilizator]

  Avand in vedere proiectul de lege privind cartile de identitate electronice, ar fi util de clarificat urmatoarele aspecte pentru ca cetatenii sa poata alege sau refuza in cunostinta de cauza:
  - Cat de sigure sunt cartile de identitate electronice si sistemul informatic aferent acestora, stiut fiind faptul ca orice sistem informatic nu prezinta o garantie absoluta a securitatii datelor (site-uri ale unor institutii celebre – NASA, Pentagon sau Google au fost sparte de hackeri). Un alt proiect (cardul de sanatate/dosarul electronic de sanatate) a dovedit si dovedeste in continuare ca autoritatile nu pot gestiona eficient asemenea sisteme informatice. Iar in cazul cartilor de identitate miza securitatii datelor va fi cu mult sporita.
  - Exista doar optiunea refuzului pe motive religioase si de constiinta. De ce nu se introduce clar rubrica « refuz pe motiv de neincredere in sistemul informatic, in privinta securitatii datelor, in autoritati sau refuz pe motiv de nerespectare a vietii intime si private ». Aceasta ar corespunde pe deplin cu optiunea unora (poate destul de multi) dintre cetateni.
  - De ce s-au mai cheltuit milioane de euro pe cardul de sanatate daca acum se doreste inlocuirea acestuia ? Sau cardul a fost doar un pas pentru a face mai usoara acceptarea actelor de identitate electronice, din dorinta de a nu starni o reactie puternica ? Iar introducerea cardului s-a facut prin intimidare, manipulare prin forta si frica – pacientii au fost « instruiti » ca daca nu au card nu vor mai beneficia de servicii medicale.
  - Din proiectul de lege postat spre dezbatere publica, rezulta ca impactul financiar este egal cu 0 – adica, conform acestuia, implementarea se va face gratis. Totusi, vor trebuie achizitionate servere, softuri etc. pentru implementarea cartii de identitate electronice. De ce autoritatile nu prezinta sumele de bani necesare implementarii proiectului si sursa fondurilor ? Ce credibilitate pot avea aceste autoritati in acest caz data fiind situatia ? (u


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by