Operatiunile de cautare a celor doi alpinisti din Craiova, care au plecat sambata spre un traseu de catarare din Masivul Retezat, s-au oprit temporar din cauza viscolului puternic, a ninsorii si a cetei dense, urmand ca actiunea sa fie reluata imediat ce vantul scade in intensitate, a declarat duminica, pentru Agerpres, seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, cei sapte salvamontisti care au plecat spre zona "Peretii Bucurei", aflata in apropierea varfului Bucura (2.433m), au reusit sa ajunga pana la baza traseelor de catarare, dar nu i-au vazut pe alpinisti.

"In zona, vantul sufla cu aproape 100 km/ora, ninge foarte tare, iar ceata este extrem de densa. Din acest motiv, echipa de salvare a fost nevoita sa se retraga la Refugiul Gentiana, pana cand vremea se va mai potoli. Apoi vom relua cautarile, inclusiv spre Refugiul Bucura, unde speram sa fi ajuns cei doi alpinisti", a aratat Bodean.

Alpinistii din Craiova fac parte dintr-un grup mai mare care a venit la Refugiul Gentiana, din Retezat, la acest sfarsit de saptamana. Cei doi au plecat sambata spre zona ''Peretii Bucurei'', cu intentia de a se catara pe unul dintre traseele omologate. Deoarece nu s-au mai intors la refugiu, colegii lor au incercat sa-i gaseasca sambata seara si au plecat spre zona de catarare, dar au fost nevoiti sa renunte din cauza viscolului si intunericului.

Salvamontistii au plecat duminica, la prima ora, pentru a-i cauta pe alpinisti si iau in calcul mai multe variante. Ei spera ca alpinistii au reusit sa-si construiasca un bivuac sub o stanca mai mare sau au reusit sa se retraga la Refugiul Bucura, pentru a se adaposti.

"Va fi dificil de traversat saua catre Refugiul Bucura pentru ca a nins proaspat si este pericol mare de avalansa", a explicat seful Salvamont Hunedoara.