Presedintii UDMR si Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania solicita, vineri, prin intermediul unei petitii, un punct de vedere din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, privind incidentele din 15 martie, cand la marsul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni o persoana a primit avertisment si alte trei au fost amendate cu cate 500 de lei de catre Gruparea de Jandarmi Mobila Cluj-Napoca, pe motiv ca organizatorii ar fi cerut acest lucru pentru ca respectivii barbati aveau asupra lor steagurile neoficiale ale Transilvaniei, scrie News.ro.

Potrivit petitiei semnate de Soos Sandor, presedintele PPMT Cluj-Napoca si Csoma Botond, presedinte UDMR Cluj, acestia solicita punctul de vedere al ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu privire la incidentele din 15 martie. Atunci, trei persoane au primit amenzi contraventionale si o a patra - presedintelui PPMT - a primit avertisment.

Jandarmii au motivat sanctiunile explicand ca organizatorul manifestatiei, UDMR, a solicitat ca persoanele care poarta steagurile neoficiale ale Transilvaniei sa fie scoase din multime.

"Presedintele PPMT Cluj, Soos Sandor, presedintele PPMT filiala Cluj-Napoca, Fancsali Erno, si alti colegi ai lor au participat la un eveniment intr-un mod pasnic, purtand steagul Transilvaniei, un steag ale carui simboluri se regasesc si in stema Romaniei. Jandarmii invocand solicitarea organizatorilor pentru inlaturarea persoanelor si a steagurilor, solicitare care a fost negata de catre organizatori, au oprit, au legitimat si au dat amenzi si avertizari in baza Legii 60 din 1991 art. 26, lit. f, creand astfel conflict intre organizatori si participanti", se arata in textul petitiei.

Semnatarii petitiei acuza faptul ca actiunea Jandarmeriei reprezinta o incalcare a unor drepturi constitutionale si solicita clarificari cu privire la doua probleme: "Comportamentul si masurile luate de catre jandarmi au fost oportune si legale?" si "Purtarea steagului Transilvaniei de catre persoane care se simt reprezentati de catre simbolurie acestuia este sau nu este legala?".