Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, spune ca nu se poate spune ca romanii sau italienii "exporta rujeola", adaugand ca boala se transmite la populatia care nu este vaccinata si ca "orice parinte responsabil isi vaccineaza copiii", potrivit News.ro.

"Probabil ca ati vazut ca sunt acuzatii din diferite state cu privire la epidemia de rujeola. Eu nu vreau sa acuz pe nimeni. Primul caz de rujeola care a aparut in Romania, a aparut la limita dintre judetele Cluj si Bistrita, la o populatie nomada si tulpina care s-a identificat este o tulpina care circula in Italia. Deci nu putem sa spunem ca romanii exporta rujeola sau ca italienii exporta rujeola. Nu. Rujeola este o boala care se transmite la populatia care nu este vaccinata. Si asta este motivul pentru care si in Ungaria sunt cazuri de rujeola si in Italia...", a afirmat ministrul Sanatatii, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta in judetul Arges.

Bodog a precizat ca vaccinarea este singura metoda de a preveni boala, adaugand ca in momentul de fata nu sunt probleme cu privire la asigurarea vaccinului antrujeolic, iar autoritatile au demarat o noua procedura care va fi publicata pe SEAP, pentru achizitionarea de vaccin ROR.

Ministrul a insistat asupra faptului ca parintii ar trebui sa-si vaccineze copiii impotriva rujeolei.

"Orice medic responsabil, orice parinte responsabil isi vaccineaza copiii. Fiecare dintre noi, cei care suntem in aceasta incapere am fost vaccinati si suntem sanatosi. In ceea ce priveste cazurile de imbolnavire, sunt, exista in literatura de specialitate", a mentionat Florian Bodog.

Ministerul Sanatatii de la Sofia a trimis o serie de recomandaripentru inspectorii regionali bulgari, intr-o incercare de a preveni raspandirea la sud de Dunare a epidemiei de rujeola care a izbucnit in Romania.