Tribunalul Bucuresti poate incepe judecarea dosarului privind prejudicierea Postei Romane de catre omul de afaceri Nelu Iordache si fostul administrator al companiei Blue Air Gheorghe Racaru, a decis, joi, Curtea de Apel Bucuresti, potrivit Agerpres.ro.

Hotararea a fost luata dupa ce DNA a contestat decizia Tribunalului Bucuresti de inlaturare de la dosar a unor interceptari telefonice. Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia procurorilor si a dispus mentinerea tuturor probelor de la dosar.

Cristian Mihai Buciu, fost director al Directiei operationale din cadrul Companiei Nationale Posta Romana, omul de afaceri Nelu Iordache si fostul administrator Blue Air Gheorghe Racaru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in noiembrie 2016, fiind acuzati de savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marti, AGERPRES, prin actiunile celor trei, CN Posta Romana a fost prejudiciata cu peste 3,3 milioane de euro.

"La data de 8 septembrie 2008, inculpatul Cristian Mihai Buciu, (...) sprijinit si de ceilalti doi inculpati, i-a determinat pe reprezentantii CN Posta Romana SA sa incheie, fara vinovatie, un contract in conditii dezavantajoase, pagubitoare pentru compania nationala care a fost prejudiciata astfel cu suma de 3.395.286 euro. In fapt, ANRC (devenita ulterior ANCOM) a impus Companiei Nationale Posta Romana standarde interne relative la distribuirea trimiterilor postale prioritare, determinate de reglementarile europene. Singura solutie identificata de Posta Romana pentru respectarea intervalelor maxime de distribuire a fost constituirea unei platforme aeriene dedicate transportului de corespondenta", se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, Consiliul de administratie al CN Posta Romana a aprobat planul de afaceri privind constituirea platformei aeriene, desi nu au fost facute calcule privind veniturile si cheltuielile pe care le presupunea, iar Cristian Mihai Buciu a fost desemnat sa se ocupe de efectuarea demersurilor necesare implementarii proiectului.

Procurorii sustin ca pentru achizitionarea unui serviciu de transport aerian a fost declansata o procedura de achizitie publica, valoarea contractului fiind estimata la 45 milioane de euro, prin raportare la un numar de ore de zbor si la un cost al acesteia.

"Impunerea anumitor rute de zbor, a unei nejustificate capacitati de transport a aeronavelor, a unei valori maxime a garantiei de participare la licitatie si a unui prag valoric mare pentru cifra de afaceri au restrictionat accesul la procedura de achizitie publica, in conditiile in care niciun operator aerian (de pe o piata si asa mica) nu dispunea de aeronave proprii suficiente. In consecinta, singura care a putut sa formuleze o oferta a fost compania de transport aerian administrata de Gheorghe Racaru si Nelu Iordache, ultimul fiind un apropiat al lui Cristian Mihai Buciu. Pentru a respecta conditiile de calificare, reprezentantii companiei de transport aerian au depus o scrisoare de garantie bancara falsa", se mai mentioneaza in comunicat.

Potrivit procurorilor, desi oferta financiara a companiei de transport aerian administrata de Gheorghe Racaru si Nelu Iordache, care a fost desemnata castigatoare, a vizat efectuarea a sase curse directe cu sase avioane, in contract s-a stabilit ca, pentru aceeasi bani, sa se efectueze numai patru curse cu patru avioane. Este vorba de doua curse directe si doua cu escala, ultimele urmand sa fie facturate ca si cand ar fi fost efectuate patru curse directe cu patru avioane.

Din ancheta a reiesit ca prinderea in contract a altor curse decat cele din oferta financiara acceptata in procedura de achizitie publica si la preturi supraevaluate a prejudiciat Posta Romana cu 3.395.286 de euro.

Posta Romana s-a constituit parte civila cu suma de 6.926.713 de euro, in cauza fiind dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa.