Materialele din plastic au adus beneficii enorme pentru societatea noastra, insa, alaturi de aceste beneficii vin si problemele de mediu. De prea multe ori, materialele plastice au finalizat ca deseuri, fie pe plaje, fie in oceane sau mari, scrieeuractiv.com.

Oceanele lumii, sufocate de plasticFoto: Captura YouTube

Un document recent de informare al IEPM stabileste daunele materiale pe care materialele plastice le pot provoca mediului si subliniaza pagubele provocate de polistiren sau produsele de unica folosinta. Anual, pana la 12,5 milioane de tone de plastic intra in oceane ca deseuri marine, creand costuri sociale si economice imense.

Mai mult, un nou raport IUCN arata ca pana la 30% din poluarea cu plastic a apelor este cauzata de particule microplastice provenite de la produse precum cele cosmetice, sintetice si chiar de la anvelopele pentru autoturisme.

Acestea reprezinta probleme care necesita o rezolvare urgenta, daca dorim sa ne indreptam spre o economie mai circulara. Pentru a rezolva problema maselor plastice, ONU a anuntat campania "Mari curate". In Europa, Comisia Europeana a promis masuri pentru a face materialele plastice o parte a economiei circulare.

Oceanele ne pot avertiza cand ceva nu este in regula, dar solutiile trebuie sa vina din alta parte, astfel incat sa oprim plasticul de la intrarea in mediul marin, in primul rand. Asadar, trebuie sa schimbam design-ul materialelor plastice si nu modul in care dispunem de acestea.

Astfel, desi materialele plastice sunt materiale importante, trebuie sa ne oprim din proiectarea de produse care sunt atat ineficiente, cat si daunatoare pentru mediu.