Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat duminica seara, la Antena 3, ca nu este suficient ca protocoalele incheiate intre SRI si Parchete sa fie denuntate, ci ele ar trebui, in opinia sa, desecretizate pentru a se vedea cum au functionat colaborarile procurorilor cu serviciile de informatii, potrivit Agerpres.

Tudorel ToaderFoto: Curtea Constitutionala

"De principiu, serviciile de informatii sunt structuri ale statului de drept. Au competentele lor, care sunt complementare cu celelalte competente din stat. Adica nu putem nega utilitatea publica a acestor servicii. Dar nici nu putem admite interferenta lor in zona juridica a urmaririi penale, eventual si a judecatii. (...) In spatiul public, stim ca este vorba de protocoale diferite cu structuri, cu institutii diferite. Asadar, daca luam o masura, sa facem treaba pana la capat, sa nu denuntam protocolul cu X si sa lasam in vigoare alte trei-patru. Pe de alta parte, nu-i suficient sa il denunti. Ca daca il denunti, ce faci? Nu mai este in vigoare, inaplicabil. Dar cred ca mai interesant ar fi sa-l si vedem, sa-l desecretizam, sa stim cum au functionat aceste structuri, cum s-a desfasurat aceasta colaborare", a afirmat Tudorel Toader.

Intrebat daca va cere Parchetului General, DNA si DIICOT reevaluarea protocoalelor semnate de aceste structuri cu SRI, Tudorel Toader a precizat ca "a inteles ca deja nu mai sunt in vigoare": "Eu am inteles de la procurorul general ca deja le-a denuntat, ca deja nu mai sunt in vigoare. Eu vorbeam de pasul urmator, de cunoastere a ceea ce a fost si nu mai este in vigoare. (...) Nu voi mentine astfel de protocoale, astfel de colaborari, decat in limitele stricte ale competentelor legale."