Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, duminica, la Antena 3, ca va avea zilele urmatoare o discutie cu procurorul general Augustin Lazar si, separat, cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, el considerand ca s-a incalcat legea in acest caz, conform deciziei CCR, si da de inteles ca nu exclude varianta ca cei doi sa demisioneze pana atunci, potrivit News.ro.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres
  • "Eu nu exclud ca in lipsa unei proceduri declansate de mine sa aiba dansii initiativa unei proceduri launtrice individuale privind modul in care s-au pozitionat la dispozitiile legale, constitutionale" - Tudorel Toader despre Laura Codruta Kovesi si Augustin Lazar

"Zilele urmatoare, voi avea discutii cu procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte, domnul Augustin Lazar, si separat cu procurorul sef de la Directia Nationala Anticoruptie, pe tema despre care vorbim, evolutiile acestea, modul in care dansii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constitutional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Venetia. In decizie acolo ati vazut multe paragrafe in care Comisia spune ca trebuie trasa linie intre raspunderea politica si raspunderea juridica-penala, ca decidentul, legiuitorul, trebuie sa aiba libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, ca legiuitorul nu trebuie sa aiba presiunea raspunderii penale, ca actele normative pot fi cenzurate prin proceduri legale si constitutionale. Voi avea zilele urmatoare discutii separat cu dansii pentru a le vedea punctul de vedere", a afirmat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea si constitutionalitatea OUG 13, considerand ca CCR a demonstrat ca Directia Nationala Anticoruptie si-a depasit atributiile.

Tudorel Toader a precizat, raspunzand unei intrebari a moderatorului emisiunii, ca nu exclude posibilitatea ca Lazar si Kovesi sa demisioneze: "Sigur, eu nu exclud ca in lipsa unei proceduri declansate de mine sa aiba dansii initiativa unei proceduri launtrice, individuale, privind modul in care s-au pozitionat, repet, la dispozitii legale, constitutionale si chiar in dezbaterile din spatiul public, intr-o perioada atat de sensibila, cand lumea are o traire deosebita, pentru ca are o asteptare deosebita, in 2017, in care ne aflam."

Intrebat ce va face daca cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: "Nu as vrea sa speculez ca stiu ceva in acest sens. Doar ma refeream la faptul ca exista aceasta posibilitate. Si veti spune dumneavoastra: Si daca ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (...) In paralel, probabil incepand de maine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justitiei, voi face o fundamentare, o evaluare a activitatilor desfasurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de alta parte. Si atunci, evaluarea va avea doua componente: pe de o parte, cea profesionala, pe cauze, pe de alta parte, cea manageriala, privind institutiile pe care domniile lor le conduc. Dupa ce am discutia cu dansii si voi face aceasta evaluare pe doua directii, voi stabili masurile pe care le voi lua si voi comunica presei hotararea pe care o voi lua".

Ministrul Justitiei a mai precizat ca, in termen de 10 - 14 zile, va anunta ce hotarare a luat: "Orice masura voi lua, va avea o semnificatie deosebita de importanta. Aceasta masura trebuie sa fie bine fundamentata si nu numai pe decizia Curtii. Cu siguranta, multi vor spune ca este o incalcare grava si este suficienta pentru a declansa procedura de demitere. Dar, trebuie sa vedem si efectul, impactul acestei masuri. Ma intorc la conditionalitatile MCV, ma intorc la modul in care noi ne raportam la institutiile europene. De aceea, sunt convins, in detrimentul unor critici, sunt convins in detrimentul celor care vor spune: 'suficienta incalcare pentru luarea masurii', ca o astfel de masura necesita o abordare, o fundamentare complexa si completa."