Tensiuni Chisinau - Moscova: Parlamentul si premierul moldovean acuza serviciul secret FSB de hartuire dupa anchetarea transferurilor ilegale de bani din Rusia printr-o banca moldoveneasca

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 9 martie 2017, 15:43 Actualitate | Esenţial


Andrian Candu
Foto: parlament.md
Premierul si presedintele Parlamentului din Republica Moldova au notificat oficial ambasadorul rus cu privire la abuzurile comise impotriva oficialilor moldoveni de FSB (principalul serviciu secret al Rusiei, continuatorul KGB), potrivit unui comunicat al Parlamentului. Oficialii moldoveni au protestat fata de retinerea si hartuirea unor inalti demnitari de catre un serviciu secret rus, fara a-i preciza public numele, dar surse de la Chisinau au declarat pentru HotNews.ro ca e vorba despre FSB.

Concret, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip au acuzat acest serviciu secret ca a inceput o serie de "abuzuri, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională" ar fi luat amploare odată cu intensificarea, in vara trecuta, a investigațiilor realizate de autoritatile din Moldova in legatura cu spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Potrivit unor informatii vehiculate de presa din Moldova, banii rusesti spalati prin banca moldoveneasca ar fi ajuns la companii din Donbass, de unde ar fi alimentat conturile separatistilor sprijiniti de Rusia.

Cei doi demnitari au descris in nota inaintata ambasadorului rus Farit Muhametşin "modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat", se arata in comunicatul citat.

Oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă pana cand Moscova va rezolva problemele semnalate in nota diplomatica.

Comunicatul integral al Parlamentului de la Chisinau


Chișinău, 9 martie 2017 – Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Tema discuției a constituit-o transmiterea unei note către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova.

Anterior, aceste abuzuri au fost semnalate autorităților Federației Ruse prin mai multe demersuri și de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, însă ele au rămas fără răspuns, iar situația a continuat și chiar s-a agravat.
 
În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat.
 
De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni.
 
Au fost situații în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane, ceea ce subliniază caracterul de hărțuire politică. De fiecare dată solicitările au fost respinse.
 
După acest eșec, instituțiile respective din Federația Rusă au trecut la o nouă formă de abuz, încercarea de punere sub monitorizare internațională a categoriei de persoane menționate prin intermediul relației bilaterale ale Federației Ruse cu anumite țări, în speranța că acestea nu vor verifica minuțios informația, pentru a descoperi datele false care stau în spatele ei. Ca urmare, autoritățile din Republica Moldova au început o comunicare cu aceste țări, pentru a stopa acest nou abuz.
 
Toate aceste abuzuri, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii amintite, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată. Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federația Rusă pentru a obține informații privind proveniența sumei de bani menționată, date esențiale pentru probarea întregului adevăr din acest caz. Menționăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi și tentativa de corupere a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova.
 
Evidențiem și faptul că doar în ultimele luni, cel puțin 25 de oficiali moldoveni au fost opriți și tratați abuziv la intrarea în Federația Rusă.
 
În nota transmisă este semnalat și abuzul asupra ofițerilor moldoveni din instituțiile care au în gestiune ancheta menționată, aceștia fiind de asemenea subiecți ai comportamentului abuziv la intrarea în Federația Rusă. Doar în cazul unui angajat al MAI au existat nu mai puțin de 35 de intervenții abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova.
 
O altă îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituțiilor de drept din Federația Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum și refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar și acorduri internaționale la care Federația Rusă este parte.
 
Președintele Parlamentului și Primul Ministru i-au comunicat Ambasadorului rus Farit Muhametşin că au primit informări de la instituțiile de drept din Republica Moldova în legătură cu mai multe tipuri de riscuri referitoare la oficialii moldoveni, inclusiv riscuri privind deplasarea în Federația Rusă. Ca urmare, s-a luat decizia transmiterii acestei note oficiale către conducerea Federației Ruse, în care se solicită o intervenție imediată pentru stoparea abuzurilor. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunțat că până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.
 
Atât în nota transmisă la Moscova, cât și în discuția cu Ambasadorul Farit Muhametşin, Președintele Parlamentului și Primul Ministru au menționat că din datele analizate până acum reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică, aceste abuzuri fiind inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, ai căror reprezentanți conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federația Rusă. Politicul rus este așadar invitat, cu bună credință, să clarifice situația abuzivă din perspectiva internă.
 
Președintele Parlamentului, Andrian Candu și Primul Ministru Pavel Filip și-au exprimat convingerea că această situație delicată va fi lămurită în cel mai scurt timp, abuzurile oprite, iar cei care au dirijat acele acțiuni vor fi trași la răspundere. Republica Moldova își dorește relații cordiale și constructive cu Federația Rusă, de respect reciproc și bună cooperare, în interesul ambelor state".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4751 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  Rusia a subjugat popoare si a pradat teritorii! (Joi, 9 martie 2017, 15:57)

  Entiu [utilizator]

  Rusia a facut si face rau! Secole la rind a subjugat popoare si a pradat teritorii si tari pe care apoi le-au asimilat ca si ungurii, bulgarii, iugoslavii, etc .Pactul Ribentrop-Molotov, anulat pentru celelalte tari cucerite, continua sa ramina activ pentru Romania. Teritoriile romanesti Basarabia, Cernauti, Ținutul Herta, Insula Serpilor au ramas la rusi si a ramas si acum ca o rana deschisa pentru Ro.
  • +1 (7 voturi)    
   uiti un lucru: (Joi, 9 martie 2017, 16:33)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   in 1945 URSS aveau peste 5 mil de oameni sub arme...nici britanico-americanii nu au avut curaj sa duca razboiul pana la capat si sa elimine URSS.
   Singura concesie facuta de Stalin a fost renuntarea la Grecia, pe care a lasat-o Occidentului...asa ca cine sa aiba curaj sa ceara reintoarcerea Basarabiei la Romania?
   • +4 (4 voturi)    
    Uiti (Joi, 9 martie 2017, 17:54)

    KostasP [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ca in 1945-46 americanii detineau 3 bombe atomice. Cu 2 i-au rezolvat pe japonezi. Pt rusi ajungea una. Mai ales ca habar n-aveau cate a-bombs au americanii.
 • +15 (19 voturi)    
  Rusia e cel mai mare CANCER de pe planeta (Joi, 9 martie 2017, 16:15)

  dexpropriat [utilizator]

  Speram sa nu ajunga sa atace si militar, economic - iata ca deja o face. Ce bun prieten al poporului moldovan se dadea Putin - un antiexemplu...!
 • +14 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 martie 2017, 16:27)

  [anonim]

  • -3 (5 voturi)    
   acum scuza-mi cinismul, (Joi, 9 martie 2017, 17:07)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   dar tataia Putin asta e sustinut de peste 85% din populatie....semn ca poporul il vrea.
   • +2 (2 voturi)    
    85% (Joi, 9 martie 2017, 20:30)

    ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Da, asa cum si la noi pesedeul e sustinut de 50% din populatie. Ah, stai, e 50% din 40%, adica 20%.
    • 0 (0 voturi)    
     Pai si ceasca era... (Vineri, 10 martie 2017, 10:40)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

     ...sustinut de 99% din populatie.
     Era sustinut de cati avea el chef...
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 9 martie 2017, 17:30)

   Crioan [anonim] i-a raspuns lui

 • +16 (18 voturi)    
  rana deschisa (Joi, 9 martie 2017, 16:45)

  gwolf [utilizator]

  O rana si mai adanca este ca retarzii votanti din provinciile fostului Regat al Romaniei au pus cu mana lor (pe stampila) agenti de influenta ai Rusiei in parlamentul romanesc.
  Da, acel parlament care cauta credibilitate si prestanta prin declaratii de tot rahatul emise de agentul FSB nr 1 din Romania: Calin pu*a zburdalnica popescu tradiceanu, cel mai penibil mai lipsit de credibilitate si jegos politician al secolului nostru.
  sper ca copilul meu sa-l regaseasca peste multi ani pe niste obscure liste ale rusinii romanesti din perioada de tranzitie, cand inca in tara asta se mergea la toaleta din curte si se vota pe faina.

  FSB - tre' sa recunosti / i-ai ales pe cei mai prosti !
  • +5 (5 voturi)    
   Tradiceanu (Joi, 9 martie 2017, 17:40)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

   Afost racolat de KGB prin 1985 cand purta pe podium
   izmenele Mamei Zina.FSB fost si viitor KGB l-a
   preluat,scolit si ajutat sa promaveze,pas cu pas,
   pana la pozitia de Nr.2 in Stat(halal stat).
   Serviciile au documentat tradarea dar, dorm in
   bocanci,ocupandu-se de politica.
 • +2 (2 voturi)    
  Pai asa nu vor afla niciodata adevarul despre (Joi, 9 martie 2017, 17:23)

  Ochiana [utilizator]

  miliardul furat. Politicienii moldoveni ar fi bine sa nu cedeze in problema asta pentru ca se pare ca banii furati s-au scurs spre Rusia sau spre clientii lor. Din pacate tot guvernantii moldoveni vor plati cu capul pentru asta pentru ca poporul LOR le va cere capul nu Rusiei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by