Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a depus, miercuri, la Tribunalul Bucuresti, la dosarul in care este judecat pentru luare de mita, o caracterizare facuta de Patriarhia Romana, in care i s-a recunoscut meritul ca a eliberat autorizatia de construire pentru Catedrala Neamului si ca a sponsorizat consolidarea sau restaurarea a 29 de biserici, scrie news.ro.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au audiat, la termenul de miercuri, doi martori, un angajat al Primariei Sectorului 5 si un fost director de firma care avea contracte de lucrari cu institutia condusa de Marian Vanghelie.

Nicoleta Disagila, director al Directiei economice a Primariei Sectorului 5, a aratat in fata instantei ca "in afara de Imob Lux Construct si SC Dioma Exim SRL (firme care apartineau lui Marin Dumitru, alt inculpat din dosar, n. red) mai existau si alte firme catre care faceam platile, nu doar acestea doua¬.

Intrebata ce stie despre SC Economat, Disagila a precizat ca nu stie nimic deoarece firma infiintata de Primaria Sectorului 5 functiona ca o societate comerciala si Directia economica pe care o conducea nu avea niciun control asupra ei.

Disagila a mai precizat ca nu a avut discutii cu Marian Vanghelie inainte de semnarea dispozitiilor de plata catre Imob Lux si Dioma Exim si ca era o practica in primarie ca firmele care castigau licitatii sa subcontracteze lucrarile publice altor operatori economici.

"Majoritatea firmelor faceau asa. Platile se faceau catre firma contractanta. Nu mi-a cerut Vanghelie sa platesc preferential unele firme. Platile se faceau in functie de veniturile incasate de aceasta¬, a mai aratat martorul.

Un al doilea martor, Constantin Duta, fost director al unei firme care apartinea omului de afaceri Florian Walter, a aratat ca in trei ani a incheiat mai multe contracte cu Primaria Sectorului 5, valoarea acestora fiind de 80 sau 90 milioane de lei.

"Am subcontractat catre Imob Lux doua contracte de trei milioane de lei pentru reabilitarea unor blocuri. Mi-a cerut acest lucru Dumitru Marin care mi-a zis ca are acordul lui Marian Vanghelie", a spus Duta.

El a precizat ca, in iunie 2014, a fost schimbat din functia de director general, iar pana atunci primaria nu virase banii pentru lucrarile facute de Imob Lux.

"Nu m-a sunat personal Vanghelie sa subcontractez lucrarile catre Imob Lux, dar era prevazut in contract ca este nevoie de avizul autoritatii contractante pentru o subcontractare¬, a mai declarat Duta.

Mai departe, avocatul fostului primar al Sectorului 5 a depus la dosar o caracterizare a clientului sau, emisa in aprilie 2015, de Patriarhia Romana.

"Patriarhia arata ca Vanghelie a ajutat 29 de biserici cu bani pentru consolidari sau restaurari. In 2015 si-a legat numele de Catedrala, el a eliberat autorizatia de construire a Catedralei Neamului¬, a sustinut avocatul fostului edil.

In ultimul cuvant, fata de cererea de ridicare a controlului judiciar, Vanghelie a aratat ca vrea sa fie un om liber, in conditiile in care peste cateva zile se implinesc doi ani de cand a fost arestat preventiv in acest dosar.

"Nu vreau sa plec din tara. Nu am venit ca o pisicuta in fata DNA. Vreau sa ma misc in mod normal. Nimeni nu are curaj sa spuna: ᅡI-am dus lui Vanghelie un milion de euro acasaᅡ. Trebuie sa pot sa ma misc. Am relatii la Washington si in Israel, nu pot sa-i chem pe parteneri aici pe motiv ca eu am probleme ca nu pot iesi din tara. Nu vreau sa fug. Imi doresc ca acesta institutie sa plateasca pentru ceea ce a facut¬, a spusVanghelie.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 5 aprilie, cand vor fi audiati alti cinci martori, dintre care trei cu mandat de aducere dupa ce au refuzat sa se prezinte.

Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in iulie 2015, pentru noua fapte de luare de mita si abuz in serviciu si sapte fapte de spalare de bani, care ar fi fost comise cand era primar al Sectorului 5.

In acelasi dosar sunt judecati Mircea Sorin Niculae, varul lui Vanghelie si administrator al mai multor societati comerciale, Sorin Stefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL si omul de afaceri Marin Dumitru.