Procurorul general Augustin Lazar a afirmat, marti, in sedinta CSM, ca a gasit "aspecte de natura penala concrete" si "persoanele concrete care ar fi comis aceste fapte" in dosarul in care se cerceteaza elaborarea OUG 13 si ca nu ar trebui blocata o cercetare penala in curs. "Cu referire la actiunile de urmarire penala ale DNA, as dori sa precizez ca eu am vazut dosarul si am vazut ca exclusiv aspecte de urmarire penala au fost cercetate. (...) Sa vedem motivarea deciziei CCR si o sa o respectam fara niciun fel de dubiu, dar eu va pot asigura ca am vazut dosarul si am vazut aspectele de natura concrete care au fost cercetate acolo si persoanele concrete care ar fi comis aceste fapte", a spus Augustin Lazar, citat de Agerpres.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

Ora 17:24:CSM a respins, in sedinta de marti, cererea judecatoarei Simona Marcu privind sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica felul in care DNA si-a arogat competenta de a verifica legalitatea si oportunitatea emiterii OUG 13, dar si modul in care procurorul general Augustin Lazar a gestionat comunicarea privind OUG 13. "A fost un test binevenit pentru ceea ce inseamna independenta magistratului, iar CSM a aratat ca este garantul independentei magistraturii", a afirmat Augustin Lazar, la iesirea de la sedinta CSM.

Augustin Lazar a mai declarat, la iesirea de la sedinta CSM, ca "Ancheta (privind OUG 13 - n.red) va avea loc in limitele stricte ale masurilor care sunt stabilite. Motivarea CCR va stabili limitele de constitutionalitate in care lucreaza procurorii."

Plenul CSM a luat in discutie eventualitatea sesizarii Inspectiei Judiciare pentru a verifica felul in care DNA si-a arogat competenta de a verifica legalitatea si oportunitatea in cazul OUG 13, dar si modul in care procurorul general Augustin Lazar a gestionat comunicarea dupa emiterea acestui act normativ.

In acest context, Augustin Lazar a precizat ca a analizat dosarul si ca a descoperit exclusiv aspecte de urmarire penala: "Cu referire la actiunile de urmarire penala ale DNA, as dori sa precizez ca eu am vazut dosarul si am vazut ca exclusiv aspecte de urmarire penala au fost cercetate. (...) Sa vedem motivarea deciziei CCR si o sa o respectam fara niciun fel de dubiu, dar eu va pot asigura ca am vazut dosarul si am vazut aspectele de natura concrete care au fost cercetate acolo si persoanele concrete care ar fi comis aceste fapte. (...) Nu ar trebui sa blocam o cercetare penala care este in curs facand comentarii si luand masuri altele decat cele care ar fi normal de luat. S-ar putea interpreta si in acest sens, sa fie timorati procurori care au inceput o urmarire penala pentru fapte concrete. Fapte concrete, eu va spun ca am vazut dosarul (...)", a explicat procurorul general.

Judecatoarea Simona Marcu, membru CSM, ceruse marti dimineata sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica felul in care DNA si-a arogat competenta de a verifica legalitatea si oportunitatea emiterii unui act normativ, dar si modul in care procurorul general Augustin Lazar a gestionat comunicarea dupa emiterea OUG 13.

  • Parchetul General continua ancheta privind elaborarea OUG 13

Ancheta privind OUG 13 va fi continuata de Ministerul Public in ceea ce priveste "strict aspectele penale, care tin de competenta ministerului", a declarat marti dimineata procurorul general Augustin Lazar, inaintea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii. "Ministerul Public in niciun caz nu va face evaluarea oportunitatii", a precizat Augustin Lazar, adaugand ca "in cadrul sectiei penale va continua aceasta ancheta".

Procurorul general a subliniat ca Parchetul General nu evalueaza legalitatea actelor altei puteri, ci ancheteaza "fapte penale si persoane concrete".

"Fara indoiala ca Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete si cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public nu va face evaluari ale legalitatii, ale oportunitatii actelor unei alte puteri, ci strict ne cantonam la aspecte penale care tin de competenta Ministerului Public", a precizat Augustin Lazar.

Curtea Constitutionala a admis, luni, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea a fost facuta de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Ulterior, presedintele CCR, Valer Dorneanu, a sustinut ca DNA si-a depasit atributiile in ancheta privind OUG 13 si ca nu trebuia sa verifice legalitatea, oportunitatea ordonantei, ci trebuia sa se rezume la aspectele penale.

Intrebat si daca ancheta va putea continua, dar fara ca procurorii sa poata cerceta legalitatea sau oportunitatea, ci doar aspectele penale, Valer Dorneanu a raspuns ca da.

Parchetul General anuntase, luni, ca a luat cunostinta despre decizia Curtii Constitutionale privind constatarea existentei unui conflict intre Guvern si Ministerul Public, prin DNA, si ca motivarea CCR va fi determinanta pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infractiunile ce constituie obiectul dosarului cunoscut generic sub denumirea de "Adoptarea Ordonantei 13".