Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, a afirmat ca in Ungaria exista o comunitate de romani ce se confrunta cu probleme foarte reale de supravietuire, unele dintre ele, privind functionarea scolilor sau existenta unui ziar romanesc, fiindu-i prezentate diplomatului roman in cadrul unei intalniri pe care a avut-o luni, la Budapesta, cu reprezentanti ai acestei comunitati, potrivit Agerpres.

"Noi avem o comunitate relativ mica, concentrata mai ales pe frontiera de est a Ungariei si de vest a Romaniei, confruntata cu probleme foarte reale de supravietuire a unei comunitati romanesti care a fost in anumite perioade destul de insemnata. Din punctul lor de vedere, principala preocupare este aceea de a obtine si ei un sprijin mai substantial de la autoritatile maghiare, asa cum si comunitatea maghiara din Romania primeste sprijin de la Guvern si finantare. Au foarte multe probleme legate de functionarea scolilor, de functionarea Asociatiei Romanilor din Ungaria si de asemenea de tiparirea unor mijloace de informare, a unui ziar care este publicat aici. (...) Doresc un sprijin mai serios din partea autoritatilor de la Budapesta pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii nationale", a declarat Teodor Melescanu, intr-o intalnire cu presa.

Ministrul afacerilor externe a adaugat ca romanii din Ungaria au fost interesati si de modul in care statul roman sprijina comunitatea, una din propunerile directe facute in cadrul discutiilor fiind legata si de necesitatea unei prezente culturale mult mai importante a Romaniei in Ungaria.

"Din abordarea pe care mi-au expus-o oamenii de aici am inteles ca sunt doua mari directii de actiune. Una este aceea de a organiza mai multe activitati culturale cu oameni care vin din Romania, fie artisti, fie scriitori, fie oameni de cultura care ar putea sa vina in mijlocul lor si sa le aduca o plus valoare care nu se poate gasi neaparat doar aici in Ungaria dar in al doilea rand isi doresc foarte mult ca si in sensul celalalt, o parte din activitatile pe care le desfasoara ei aici, in domeniul cultural si artistic, sa fie cunoscute si in Romania. (...) Oamenii sunt foarte realisti, nu au viziuni care ar putea sa contravina statului maghiar, dimpotriva sunt cetateni loiali ai statului maghiar si singura lor preocupare este asigurarea identitatii culturale, spirituale si religioase", a adaugat Melescanu.