Ministrul de Externe Teodor Melescanu a participat, luni, la reuniunea anuala a diplomatiei ungare, ocazie cu care a avut convorbiri cu premierul Ungariei Viktor Orban si ministrul de Externe Peter Szijjarto, scrie News.ro. Discutiile cu cei doi oficiali au vizat, printre altele, relansarea parteenriatului romano-maghiar.

Vizita ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu la Budapesta a fost facuta la invitatia ministrului ungar al Afacerilor Externe si Comertului Exterior, Peter Szijjarto. Programul vizitei a inclus o intrevedere cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, sustinerea unei alocutiuni in cadrul Reuniunii anuale a ambasadorilor ungari, consultari cu ministrul Peter Szijjarto, urmate de un dejun de lucru si de o conferinta de presa comuna a ministrilor de externe roman si ungar.

"Intrevederea cu premierul ungar Viktor Orban a ilustrat vointa si interesul reciproc al celor doua parti pentru o relatie solida si pragmatica intre Romania si Ungaria, bazata pe increderea si respectul reciproc dintre doua state vecine, membre ale Uniunii Europene si NATO. Ministrul Teodor Melescanu a relevat caracterul prioritar pe care Guvernul Romaniei il acorda relatiei de parteneriat strategic cu Ungaria, precum si importanta unui dialog constructiv, prin care sa poata fi abordate cu deschidere toate temele de interes", se arata intr-un comunicat al MAE, in care se mai spus ca Orban si Melescanu au discutat si despre posibilitatea reluarii sedintelor comune ale guvernelor din cele doua tari.

Tot despre parteneriatul si cooperarea romano-ungara s-a discutat si in cadrul intrevederii lui Melescanu cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto. Acesta a fost invitat sa participe, la randul sau, la reuniunea anuala a diplomatiei romanesti.

"Cei doi demnitari au convenit continuarea dezvoltarii cooperarii economice, precum si cresterea investitiilor reciproce, inclusiv prin valorificarea in continuare a cadrului conferit de Comisia Mixta Interguvernamentala Romano-Ungara de Cooperare Economica, cu rol important in pregatirea unei viitoare sedinte comune a celor doua guverne. Au fost salutate proiectele de cooperare sectoriala, acoperind multiple domenii, printre care energia, transporturile si infrastructura si a fost exprimat angajamentul de a continua implementarea proiectelor aflate in derulare, respectiv de a identifica noi oportunitati de cooperare (...) De asemenea, a avut loc un schimb de opinii privind identificarea unei solutii mutual acceptabile privind mostenirea lui Emanoil Gojdu", precizeaza sursa citata.

Ministrul Teodor Melescanu s-a intalnit cu reprezentanti ai comunitatii romane din Ungaria, in prezenta lui Siluan Julanul, episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria. "A avut loc un schimb de opinii cu privire la problemele cu care se confrunta minoritatea romana, cu accent asupra necesitatii unei implicari mai substantiale a partenerilor ungari pentru asigurarea respectarii si promovarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane din Ungaria", informeaza Ministerul de Externe.