Ministrul Justitiei: DNA si-a depasit atributiile anchetand OUG 13.Serban Nicolae: Nu m-ar mira ca si Curtea sa fie anchetata
La CCR au fost audiate partile din sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, privind existenta unui conflict juridic institutional de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern in cazul anchetei privind OUG 13.
Din partea Senatului, ca autor al sesizarii, a vorbit presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, care a acuzat "presiuni" la adresa Guvernului prin ancheta DNA.
"Eu am opiniile mele si nu o data m-am pronuntat asupra unor manifestari de analfabetism profesional la nivelul unor organe de ancheta. Ceea ce e insa foarte grav si e de lamurit la nivelul CCR este posibilitatea ca printr-o ancheta penala sa se declanseze forme de presiune in cadrul procesului de legiferare", a afirmat senatorul.
El a avertizat ca, in aceste conditii, urmatorii anchetati ar putea fi chiar judecatorii Curtii, care au emis decizia prin care s-a explicitat definitia abuzului in serviciu. "Nu m-ar mira, vazand o declaratie recenta, ca urmatoarea institutie in legatura cu actele careia se declanseaza anchete penale sa fie chiar CCR. Am aflat recent ca o decizie a CCR ar lasa fara aparare populatia Romaniei", a spus el.
Serban Nicolae a explicat ca procurorii nu pot interveni in procesul decizional al Guvernului, in privinta legalitatii si oportunitatii emiterii actelor normative. El a criticat si faptul ca in ancheta DNA se vorbeste despre favorizarea faptuitorului, spunand ca in OUG 13 este doar o problema de aplicare a legii mai favorabile, care nu poate insemna, intr-un stat de drept, favorizarea faptuitorului.
Senatorul a precizat si ca acum legiuitorii sunt "speriati" si nu sunt lasati sa puna in acord legile cu deciziile CCR. "Este dificil, eu nefiind un tip sperios de felul meu, sa gasesc solutii prin care deciziile CCR, unele venite chiar dupa decizia 405 (privind abuzul in serviciu - n.r.), sa-si gaseasca consacrarea, pentru ca ele pot fi oricand interpretate ca legi penale mai favorabile si sa ne duca cu concluzia, intr-o maniera rudimentara, superficiala, ca exista o favorizare a infractorului", a afirmat el.
La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a reprezentat Guvernul, a afirmat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre institutii. El a spus ca problema este una "de principiu", respectiv daca organele de urmarire penala pot ancheta "legalitatea, oportunitatea si circumstantele elaborarii unui act normativ".
"Ministerul public nu are niciun rol politic, niciun rol in procedura de legiferare, nu poate initia acte normative, nu poate cenzura acte normative, nu se poate pronunta asupra legalitatii sau oportunitatii adoptarii unui act normativ. Ministerul Public aplica legea, iar, scrie in concluziile pe care le prezint, nu controleaza din niciun punct de vedere procedura de adoptare a respectivelor acte normative", a afirmat el.
Reprezentantul Ministerului Public, Iuliana Nedelcu, a criticat argumentele invocate de Serban Nicolae si de Tudorel Toader. In primul rand, ea a contestat dreptul lui Calin Popescu Tariceanu de a elabora o astfel de sesizare, avand in vedere ca Senatul nu a fost o entitate "lezata" de presupusul conflict.
Ea a acuzat ca sesizarea este "ambigua", fiind pasaje in care afirmatii anterioare sunt contrazise prin unele concluzii, precum cea privind acuzatiile DNA de incalcare a legii, despre care insusi autorul sesizarii recunoaste ca nu au legatura cu procedura de elaborare a unui act normativ, astfel incat nu poate fi acuzat Ministerul Public de a interfera cu activitatea Guvernului.
Ea a cerut ca CCR sa nu se substituie astfel instantelor de judecata.
"Ce a facut organul judiciar este o pura exercitare a atributiilor legale. Nu a verificat in niciun fel transpunerea deciziilor CCR, nu a verificat in niciun fel oportunitatea elaborarii actului legislativ, nu s-a pus in niciun mod problema unor verificari a unor asemenea aspecte. (...) Pozitia pe care DNA a avut-o in aceasta cauza este una perfect legala, ea va fi supusa de principiu controlului instantelor de judecata", a mai afirmat reprezentantul Ministerului Public.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Daca nu-i anchetam, cum ii facem sa fie corecti?
Nimeni nu este mai presus de lege!
Ca precis n-au uitat ce-a patit conu Grebla? Era ditamai judecator constitutional cand l-a saltat potera!
Daca faci pasul in fata te risti nasol.
Oamenii au analizat, ca nu sunt prosti: strutii nu (Grebla) ! oile nu (Becali) ! gainile nu, mai ales ouatoare (Nastase) ! pupincuristii ca Gadea si Badea nu (Voiculescu) ! cainii lupi nu (Vantu) !
ce naiba mai ramane ca dobitoace pe langa casa omului ? porcii si vacile !
pe moment ...
documente de catre membri ai guvernului?
meserie definita de multi asa: "cel mai puternic om al Planetei"; discutabil, dar nu erau chiar niste figuranti
ai cunostinta ce le-au facut niste procurori care le-au intrat "in bucatarie" ? pai lui Nixon i-au penetrat micul sistem paralel ilegal iar lui Clinton i-au penetrat masina de spalat lenjerie intima ! rezultatul ? citeste si spune-ne si noua cum e cu procurorii in democratie ! ce pot sa faca si ce nu ... iti spun eu: daca au dreptate pot face ORICE TREBUIE FACUT DPDV MORAL !
sau vorbeai cumva de dictaturi si nu ne-am prins noi p'aici ?
asa ca nu iti mai consuma neuronii - bucura-te de peisajul Lumii si incearca sa vezi cine are dreptate in spirit (daca te intereseaza Adevarul)
nu stiu cum e "la voi", dar "la noi" Ministerul Public intre alte indatoriri apara interesele societatii - daca o lege sa face cu incalcarea altor legi este obligat sa intervina ! suveranitatea Parlamentului exista in limita bunei-credinte si a legalitatii actiunilor sale, nu coboara pana in iad ..
din pacate emiterea legilor nu este un proces Divin ci este facut de oameni, care nu sunt perfecti (de fapt ne seamana foarte tare) si atunci le mai aluneca piciorul si trebuie corectati: asta e tot !
iar daca un procuror sau "n" gresesc, trebuie sa plateasca si ei ! vezi de ex cazul Negulescu !
nimeni de pe forumul asta nu va sustine ca boul pe cineva care greseste "sistematic" (cu exceptia trista a PSD-istilor din zona)
Adica ei n-au judecat OUG13 pe motiv ca a fost abrogata.
O porcarie cat casa - CCR decide doar dupa ce o lege isi face efectul. Pai din moment ce o lege apare in Monitorul Oficial, CCR trebuie sa se pronunte asupra ei, indiferent ca legea va ramane valabila sau va fi abrogata ulterior.
Si astia dau in continuare din gura ca ar trebui lucrat mai intai la prevenirea infractiunilor si abia apoi la pedepsirea lor.
Bataie de joc.
adoptarii unui act normativ SI NU CONTROLEAZA DIN NICIUN PUNCT DE VEDERE PROCEDURA DE ADOPTARE A ACTELOR NORMATIVE.
Vazandu-i opiniile "desucheate" prin lipsa lor de bun simt, nu pot sa afirm decat : Iete -te ? As... Fu, TT ...si se duse !
Pai cum cand sunt doua faxuri si doua alte acte originale inregistrate cu acelasi numar iar un fax si un act original inregistrate la Ministerul Justitiei nu se mai gasesc, ai tupeul sa spui ca Ministerul Justitiei nu are niciun rol in procesul de reglementare normativa de competenta Guvernului (OG, OUG, HG ) ?
PS Sictir, golane !
Corect este:
"In primul rand, ea a contestat dreptul lui Calin Popescu Tariceanu de a elabora o astfel de sesizare, avand in vedere ca ESTE UN PENAL TRADATOR".
Deci, te rog, Iuliana, mai multa atentie! Tot eu sa te corectez?! Ce te-ai face fara mine, mama?!