Agenția Națională de Integritate (ANI) il acuza pe Gheorghe Falca, primarul Aradului si lider PNL, de savarsirea infracțiunii de conflict de interese, potrivti unui comunicat. Falca e acuzat ca, in calitate de primar, a semnat acte in favoarea unor beneficiari ale caror proiecte au fost realizate de firma pe care o detine impreuna cu sotia sa, Pro Arhitectura Arad.

Gheorghe FalcaFoto: Hotnews

ANI a facut o sesizare penala pe numele lui Gheorghe Falca la Parchetul General pentru infractiunea de conflict de interese (articolul 301 din Codul Penal).

De altfel, o ancheta de presa a portalului ancheteonline.ro arata inca din luna mai 2016 ca "activitatea firmei Pro Arhitectura, detinuta de primarul Aradului, Gheorghe Falca, impreuna cu sotia sa, Ela, s-a dovedit extrem de intensa pe perioada mandatului liderului PDL/PNL... Pro Arhitectura s-a hranit permanent din influentele primarului, mai ales ca marile contracte ale Pro Arhitectura au avut vizat servicii de consultanta oferita lucrarilor edilitare din Arad."

In iunie anul trecut, Gheorghe Falca a inceput procedurile legale pentru a divorta de sotia sa, Ela Falca. In septembrie 2016, procesul de divort a fost suspendat. Cei doi s-au casatorit in 2002, fiind cununati de Traian Basescu.

Comunicatul ANI:

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, FALCĂ GHEORGHE a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială - PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L.

Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de FALCĂ GHEORGHE, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016.

În perioada evaluată, S.C. PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L a distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru FALCĂ GHEORGHE, cât și pentru soția acestuia.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către FALCĂ GHEORGHE a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.