UPDATE 13.26: Potrivit unor surse citate de ZiarulIncomod.ro, Sebastian Ghita controla in realitate societatile detinute in acte de Anastasescu si de Padiu, dar si de alte persoane, si le-ar fi solicitat acestora sa plateasca 50 milioane de euro unor demnitari in schimbul atribuirii unor contracte pe bani publici in domeniul IT.

Bogdan Padiu, la DNA PloiestiFoto: Hotnews

--------------

Omul de afaceri Bogdan Padiu, apropiat al lui Sebastian Ghita, a fost adus la DNA Ploiesti luni la pranz in calitate de suspect intr-un dosar de coruptie. Bogdan Padiu conduce grupul de firme Teamnet, fondat de Sebastian Ghita. Teamnet este cunoscuta pentru sutele de contracte cu statul castigate in domeniul IT in ultimii ani.

Tot luni a fost adus la DNA Ploiesti si cumnatul lui Ghita, Cristian Anastasescu.

Teamnet a fost infiintata in 2001 de catre omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft. Cofondator al Teamnet a fost si Bogdan Padiu, prieten cu Sebastian Ghita, care i-a preluat actiunile acestuia dupa ce acesta a intrat in politica. Momentan Bogdan Padiu detine pachetul majoritar de actiuni la Teamnet International.

Sebastian Ghita, care in prezent este dat in urmarire internationala, a anuntat in luna august a anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

  • Sebastian Ghita a anuntat in luna august a anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

Cu toate acestea, in vara anului 2015, procurorii DNA au extins urmarirea penala a lui Sebastian Ghita, sustinand ca acesta a folosit firme instrainate doar formal, pe care le-a detinut personal pana in 2012, cand a devenit deputat, pentru a rula banii obtinuti prin trafic de influenta sau pentru a disimula provenienta unor sume. Din postura de deputat, el ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

Odata cu extinderea urmarii penale si dispunerea unor noi masuri si interdictii in cazul lui Sebastian Ghita, procurorii DNA au instituit si un sechestru pe pe sumele existente si pe cele ce urmeaza a fi incasate in conturile unor firme controlate de Ghita, printre care si Teamnet International.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat in data de 9 iulie 2015 contestatia Teamnet International cu privire la masurile asiguratorii instituite asupra companiei.

Grupul Teamnet este compus din mai multe companii, detinute intr-o proportie mai mare de 50% de catre Teamnet International SA. Printre aceste companii se numara: Teamnet International SA (integratorul), Daedalus Teamnet Medical, Teamnet Engineering si Ymens (compania de cloud), Teamnet Solutions, Teamnet Project management, Teamnet Operations.

Noi actionari in grupul Teamnet

Noi actionari in grupul Teamnet

Foto: Hotnews

In vara anului 2014, cand IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre au devenit actionari minoritari ai Teamnet, Bogdan Padiu declara:

  • "Am fost fondator al Teamnet, iar in momentul in care Sebastian Ghita s-a retras am preluat de la el 49,9% din Teamnet International. Anterior acestor investitii facute de noii actionari detineam direct 15,81% din Teamnet International si indirect inca 49,91% prin Fintech Investment LTD, pe care o detin integral", a explicat Bogdan Padiu in vara anului 2014.

Reprezentantii Teamnet au mai precizat atunci pentru HotNews.ro ca "prin intrarea noilor actionari, detinerea totala actuala a lui Bogdan Padiu direct si indirect in Teamnet International SA este de 51.69%".

Pentru detalii citeste: Grupul Teamnet mizeaza pe sprijinul a doi noi actionari - IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre pentru extinderea in 12 noi piete si listarea pe bursa in urmatorii 5-7 ani

Vom reveni