Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa si Eurasia, Hoyt Yee, a afirmat, joi dupa amiaza, la Constanta, ca SUA au colaborat cu institutii romanesi pentru a gasi modalitati de a ajuta Republica Moldova sa se indrepte spre integrarea in Europa si ca cetatenii si liderii acestui stat trebuie convinsi ca viitorul lor este unul occidental, potrivit News.ro.

Hoyt Yee a fost intrebat, joi dupa-amiaza, la Universitatea Ovidius, unde a sustinut o prelegere privind parteneriatul strategic SUA - Romania, despre situatia Republicii Moldova. Diplomatul american a precizat ca impreuna cu autoritati din Romania au fost cautate modalitati pentru a ajuta Republica Moldova sa se integreze in Europa.

"Am colaborat foarte strans cu institutiile romanesti, care au o foarte mare experienta in ce priveste Republica Moldova, pentru a gasi modalitati de a ajuta Moldova sa se indrepte spre integrare in restul Europei, sa avanseze spre un viitor occidental, un viitor bazat pe multe dintre idealurile pe care le au romanii, americanii si europenii. Provocarea noastra este sa ii ajutam pe moldoveni sa inteleaga ca locul lor este in Europa, alaturi de Romania, de alti europeni care au facut reformele democratice necesare in vederea indeplinirii criteriilor pentru aderarea la Uniunea Europeana. Recentele alegeri din Republica Moldova au adus la putere un lider cu vederi complicate despre viitorul european al Republicii Moldova. Desigur, acest lucru inseamna ca ne confruntam cu provocarea de a colabora cu liderii moldoveni astfel incat sa le prezentam avantajele perspectivei europene", a afirmat Hoyt Yee.

El a mentionat ca dupa caderea comunismului provocarea a fost ca popoarele din Est, printre care si Romania, sa inteleaga ca locul lor este in Occident si ca nu se pot intoarce spre trecut.

"In ultimii 20 de ani, dupa caderea comunismului si a Zidului Berlinului, provocarea a fost sa prezentam o perspectiva atractiva, care poate fi inteleasa si atinsa de catre popoarele din tari precum Romania, Polonia sau Republica Ceha. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca directia lor este spre Occident, nu inapoi sau spre Rasarit. In plus, este important ca cetatenii sa le comunice clar liderilor lor ca acesta este lucrul pe care si-l doresc. Asadar, este o situatie extrem de complexa. Cred ca pentru noi, SUA si Romania, important este sa continuam sa ajutam Moldova, financiar, cu asistenta tehnica, cu diplomatie, sa ii convingem pe liderii si cetatenii moldoveni ca viitorul lor este in Europa", a explicat diplomatul american.