Recent s-au pus la pământ arbori în zona protejată din centrul Clujului, pe strada Avram Iancu nr. 23-25. Este vorba despre circa 33 de copaci care formau fosta grădină a casei conților Bethlen, peste 1200 de mp plantați cu arbori din Orient despre care se spune că sunt mai vechi decât cei din Grădina Botanică a Clujului. Primăria a autorizat la respectiva adresa în octombrie 2015 un hotel cu două niveluri de subsol, parter, două etaje și două retrase Vecinii de pe Kogălniceanu nr. 8 (de unde se va face accesul auto către hotel) au reclamat că tăierile sunt ilegale și au cerut autorităților competente din Cluj să ia măsuri.

Ce s-a făcut până acum?

Garda Forestieră a făcut cercetări și a transmis poliției că ceea ce s-a întâmplat pe Avram Iancu 23-25 este o infracțiune silvică. “Este clar infracțiune pe codul silvic și am trimis concluziile la poliție pentru deschiderea dosarului penal și evaluarea pagubei”, a spus șeful structurii, Istrate Ștețco.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție din Cluj au confirmat existența dosarului și au precizat că în prezent se fac cercetări in acest dosar. După cum a spus purtătorul de cuvânt al structurii, Carmen Jucan, dosarul este deschis pentru infracțiune silvică – tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate”. “După verificarea tuturor documentelor se va da o soluție”, a adăugat Jucan.

Garda de Mediu n-a oferit încă o soluție privind acțiunea de control.

Citeste tot articolul pe Actual de Cluj