Guvernul maghiar si Primaria din Budapesta au renuntat sa mai candideze pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, un obiectiv simbolic major pentru premierul autoritar Viktor Orban, anunta Reuters. Anuntul surprinzator vine dupa succesul urias al unei noi miscari civile, Momentum, formata din tineri, care a strans un sfert de milion de semnaturi intr-o luna impotriva organizarii JO.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Momentum, organizatie a societatii civile, e condusa de avocatul Andras Fekete-Gyor, nascut in 1989, anul in care Ungaria a scapat de comunism. Liderul miscarii spune ca revolutia anti-comunista nu s-a incheiat, pentru ca Ungaria e condusa de Viktor Orban, un lider cu instincte autoritare.

Momentum a colectat 226.000 de semnaturi pentru organizarea unui referendum in Budapesta, referendum in care locuitorii sa spuna daca sunt de acord sau nu cu organizarea Jocurilor Olimpice - un proiect extrem de costisitor, care ar fi putut secatui bugetul capitalei maghiare. Momentum a sesizat perfect ca obictivul simbolic al lui Orban si FIDESC nu este impartasit de cetatenii de rand si a lansat o campanie-fulger, care a speriat practic paartidul de guvernamant, scrie Reuters.

Fekete-Gyor Andras, seful Momentum

Fekete-Gyor Andras, seful Momentum

Foto: Facebook

Liderul Momentum a declarat aseara ca Orban si FIDESZ au dat dovada de "lasitate" cand au retras candidatura Budapestei, fara a astepta rezultatul referendumului.

Reuters mai scrie ca, desi Momentum nu e inregistrat ca partid politic, succesul din aceasta campanie si faptul ca e formata din tineri fara pete si fara controverse ar putea transforma miscarea civila intr-o forta politica de temut atat pentru liderul autoritar Viktor Orban, cat si pentru opozita politica, extrem de slaba in acest moment.

De la venirea la putere in 2010, Orban a reusit practic sa captureze statul maghiar, conducand cu mana de fier institutiile, pe care le-a subordonat intereselor de partid. El foloseste o ideologie anti-europeana si anti-occidentala tot mai pronuntata, fiind in paralel un aliat al Rusiei.