Instanta suprema a respins, joi, cererea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea de sesizare a Curtii Constitutionale in dosarul cheltuielilor ilegale din fondurile operative ale DIPI. Decizia magistratilor nu este definitiva, transmite News.ro.

"Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 17 si art. 347 alin. 3) teza finala Cod procedura penala rap. la art. 345 alin. 3) si art. 346 alin.3) si 4) Cod procedura penala, formulata de inculpatul Oprea Gabriel", se arata in decizia instantei.

Magistratii au respins si cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 alin. 1) si art. 21 alin. 1) Cod procedura penala, formulata de Ministerul Afacerilor Interne, parte responsabila civilmente. Decizia poate fi contestata in termen de 48 de ore de la pronuntare. Articolul 20 alineatul 1 din Codul de procedura penala (CPP) prevede: Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti.

Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept, in timp ce articolul 21 alineatul 1 din CPP se refera la introducerea in procesul penal a partii responsabile civilmente, care poate avea loc, la cererea partii indreptatite potrivit legii civile, in termenul prevazut la art. 20 alin. (1).

Avocatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, au cerut, miercuri, instantei supreme sa sesizeze Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate privind imposibilitatea judecatorului de camera preliminara de a dispune incetarea procesului si au sustinut ca acuzatiile la adresa fostului ministru nu mai sunt valabile din moment ce el ar fi incalcat o hotarare a CSAT, nu o lege sau ordonanta de urgenta.

Avocatul Dan Lupascu, fost judecator si membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a solicitat, miercuri, instantei supreme, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu un articol din Codul de procedura penala, potrivit caruia un judecator de camera preliminara nu poate decide incetarea procesului penal.