Mai multi senatori si deputati de la PSD si ALDE au depus la Senat o propunere legislativa care prevede amenzi semnificative pentru cei care comercializeaza miere de albine contrafacuta si nu o eticheteaza corespunzator, initiatorii motivandu-si demersul prin faptul ca Romania "este invadata" de miere adusa din import, uneori de calitate indoielnica, transmite News.ro.

Potrivit propunerii legislative inregistrate saptamana aceasta la Senat si care modifica legea apiculturii nr. 383/2013, apicultorii si comerciantii sunt obligati sa afiseze tara de origine sau locul de provenienta a mierii si a produselor apicole.

De asemenea, se prevede ca dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea "produs natural" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie de 100% ca materie prima miere si produse apicole, conform prevederilor Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea.

Nu in ultimul rand, potrivit propunerii legislative, dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea "produs romanesc" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie "produs natural" de 100% miere ca materie prima provenita din exploatatii apicole din Romania.

Amenzile prevazute pentru cei care nu respecta aceste cerinte sunt intre 5.000 lei si 10.000 lei. Totodata, producerea, expunerea spre vanzare sau vanzarea de miere si produse apicole pentru consum cunoscand ca sunt obtinute din inlocuitori se pedepseste, potrivit initiativei, cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei si cu retragerea pe timp de sase luni a autorizatiei de functionare.

Autorii propunerii legislative isi motiveaza demersul prin intentia de "stopare a amestecului mierii romanesti cu tot felul de falsuri care vin din import".