Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat miercuri, la Craiova, ca Autoritatea Nationala de Protectie a Copilului nu poate sa ia masuri impotriva parintilor care s-au dus cu copiii la proteste, ci Politia este cea care identifica persoanele si le amendeaza, transmite News.ro. Ea a mai spus ca sesizarile au fost facute de persoane fizice, ziaristi, dar si reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale, printre cei reclamati fiind si liderul USR, Nicusor Dan.

Protestul copiilorFoto: Hotnews

"Nu a fost niciun fel de politie din partea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. In subordinea noastra exista Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului. Abia in aceasta saptamana, cand presa a solicitat pe 544/2001 sa se precizeze numarul, atunci am trimis si noi o adresa catre autoritate. Nu am cerut Autoritatii sa ia masuri, nici nu poate sa ia, doar centralizeaza aceste sesizari, Politia este cea care identifica persoanele si amendeaza", a precizat ministrul Muncii.

Olguta Vasilescu a mai spus ca doar doua din sesizarile primite se refera la o persoana anume, fiind vorba despre Nicusor Dan, presedintele USR.

"M-am interesat si de cine sunt facute aceste sesizari, parte de presa, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice, niciuna dintre aceste persoane nu este din PSD. Din cate stiu, nu au fost sesizari pe persoana, doar doua cu referire la Nicusor Dan care a venit cu copilul la miting, pe restul nu stiu cum ar putea Politia sa le rezolve", a mai spus Vasilescu.

Ministrul a declarat, totodata, ca printre cei care i-au instigat pe parinti la nerespectarea legii s-a numarat si presedintele Klaus Iohannis.

"Cei care au iesit in strada au iesit pentru ca vor sa nu se mai incalce legea. Ei bine, exista legea 272/2004 care prevede foarte clar ca parintii nu au voie sa-si expuna copiii la mitinguri. A iesit chiar presedintele Romaniei si a inflamat, cerand sa se incalce o lege si de atunci au inceput sa vina aceste sesizari. Ori in momentul in care iesi in strada si spui ca te lupti pentru lege si ordine si tu esti primul care incalci legea, ceva nu este in regula", a afirmat Olguta Vasilescu.

  • ANPDCA a primit 25 de sesizari privind prezenta copiilor la proteste; Directiile de Protectia Copilului au primit patru

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) anunta ca a primit, pana miercuri dupa-amiaza, 25 de sesizari privind prezenta copiilor la protestele din ultima perioada, in timp ce, la nivelul a 39 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, au fost inregistrate alte patru sesizari.

"Pana astazi, 15 februarie, ora 16.00, la nivelul institutiei noastre au fost inregistrate 25 de sesizari, din care 19 sesizari scrise si sase sesizari telefonice din partea persoanelor fizice", precizeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, citata de News.ro.

Totodata, la nivelul a 39 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului care au raspuns pana in prezent solicitarii ANPDCA de a comunica numarul reclamatiilor de acest gen au fost inregistrate patru sesizari.

"Reafirmand deplina recunoastere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricarui cetatean de Constitutia Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie reaminteste doar ca niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care si le asuma adultii, fie ei si parinti, prin participarea la actiunile ce le intreprind in exercitarea acestui drept", arata reprezentantii ANPDCA.

Autoritatea precizeaza ca a primit atat din partea unor reprezentanti ai presei, cat si a unor persoane fizice sau organizatii, solicitari privind comunicarea numarului total de sesizari primite care au vizat oportunitatea implicarii copiilor in actiunile civice desfasurate in spatiul public in ultima perioada.

Presedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat, miercuri, la Europa FM, ca daca va fi vorba despre sesizari punctuale, atunci Autoritatea pentru Protectia Copilului le va trimite Politiei.

"Exista o prevedere legislativa conform careia nerespectarea unui articol referitor la interzicerea folosirii de catre parinti sau de catre reprezentantii legali a copiilor atunci cand intentioneaza sa influenteze decizii ale autoritatilor constituie o contraventie. Dar aceasta contraventie este constatata de catre ofiterii de politie. Daca sunt sesizari punctuale, o trasmitem mai departe. Daca nu sunt sesizari punctuale, e mai complicat", a spus Coman.

Una dintre sesizari se refera la presedintele Uniunii Salvati Romania, Nicusor Dan, care a fost reclamat la Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului de catre Alexandru Bajdechi, presedintele Federatiei Tinerilor din Constanta.

El a depus sesizarea la ANPDCA inca din urma cu mai bine de doua saptamani, acuzandu-l pe Nicusor Dan ca isi foloseste in scop politic copilul de sase luni, cu care a mers la miting. Sesizarea lui Bajdechi a fost transmisa de catre ANPDCA Ministerului Afacerilor Interne.