Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pentru ca tara nu a inchis si reabilitat 68 de depozite ilegale de deseuri ce constituie un risc grav pentru sanatatea umana si pentru mediu, arata executivul comunitar intr-un comunicat remis miercuri.

Groapa de gunoi din GalatiFoto: dela0.ro

UPDATE Agentul Guvernului Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Razvan Horatiu Radu, a declarat, pentru HotNews, ca Ministerul Mediului, autoritatile locale si Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa gaseasca in continuare solutii pentru aspectele invocate de CE.

"Asteptam sesizarea Comisiei pentru a vedea punctual toate problemele ridicate. Parte din ele au fost ameliorate pana acum. Impreuna cu Ministerul Mediului si cu autoritatile locale responsabile va trebui sa identificam si sa gasim solutii pentru toate aspectele invocate. Masuri similare a luat Comisia Europeana si impotriva altor 6 state europene. Speram sa folosim experienta acestora in vederea rezolvarii situatiei din Romania"- a mentionat subsecretarul de stat in MAE.

In pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, Romania nu a reusit sa ia masuri in ceea ce priveste depozitele de deseuri neconforme, in concordanta cu prevederile din normele europene relevante (Directiva 1999/31/CE a Consiliului), sustine CE.

Astfel, statele membre au obligatia de a recupera si elimina deseurile intr-un mod care sa nu pericliteze sanatatea umana si mediul, interzicand abandonarea, descarcarea sau evacuarea lor necontrolata. Romania avea obligatia de a inchide si a reabilita depozitele de deseuri municipale si industriale care nu corespund standardelor pana la 16 iulie 2009.

Intrucat pentru remedierea acestei situatii nu s-au inregistrat progrese suficiente, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, in septembrie 2015, solicitand autoritatilor romane sa ia masuri corespunzatoare cu privire la 109 situri necontrolate care, desi nu mai erau utilizate, continuau sa reprezinte o amenintare pentru sanatatea umana si pentru mediu.

S-au inregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deseuri masurile necesare de remediere si inchidere nu fusesera finalizate in decembrie 2016. Pentru a determina Romania sa accelereze procesul, Comisia trimite autoritatile romane in fata Curtii de Justitie a UE.

In temeiul dreptului UE, in Europa ar trebui sa fie desfasurate doar activitati controlate si sigure legate de depozitele de deseuri. Directiva privind depozitele de deseuri stabileste standarde pentru protectia sanatatii umane si a mediului, in special a apelor de suprafata, a apelor subterane, a solului si a aerului, impotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea si eliminarea deseurilor. Aceasta urmareste sa previna sau sa reduca, pe cat posibil, efectele negative ale depozitarii deseurilor, pe intreaga durata a ciclului de viata a unor astfel de depozite.

Masuri similare au fost adoptate impotriva altor sase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia. Curtea a emis deja hotarari impotriva Bulgariei, a Ciprului si a Spaniei.

Exista numeroase modalitati de eliminare a deseurilor. Ingroparea acestora in sol, cunoscuta sub denumirea de "depozitare", este metoda cel mai putin durabila din punct de vedere ecologic si ar trebui sa fie mentinuta doar la minimul absolut necesar, mai spune CE.

In paralel, parlamentari europeni ar vrea sa se inaspreasca si mai mult legislatia europeana privind deseurile. Potrivit unor amendamente adoptate in Comisia de Mediu a Parlamentului European, cota de deseuri care trebuie reciclate ar trebui sa creasca de la 44% cat este in prezent la 70% pana in anul 2030.

De asemenea, ingroparea gunoiului ar trebui sa se limiteze la cel mult 5%, potrivit amendamentelor adoptate de comisia europarlamentara de mediu la Pachetul Deseuri al UE. In proiectul de legislatie transmis de Comisia Europeana se prevede o limitare la 10% a procedurii de "landfilling".

Romania, Cipru, Grecia, Croatia si Malta recurg la ingroparea gunoiului in proportie mai mare de 75% din deseurile municipale, potrivit unui comunicat de miercuri al Parlamentului European.