Cunoscutul parapantist Toma Coconea va pleca miercuri spre Himalaya, unde isi propune sa obtina un record mondial la zborul cu parapanta, tinta sa fiind sa urce cu aripa la peste 8.000 de metri si chiar sa depaseaca inaltimea varfului Everest (8.848 m), scrie Agerpres.

Coconea va ramane pe Everest timp de o luna de zile, interval de timp in care spera sa faca o buna aclimatizare si sa prinda o 'fereastra de zbor' propice pentru curentii ascendenti. O vreme favorabila i-ar putea permite sa se ridice cu parapanta chiar si pana deasupra 'Acoperisului Lumii'.

"Vreau sa fac un record de inaltime, dar sansa mea va depinde foarte mult de vreme. Voi fi acolo o luna de zile pentru aclimatizare", a declarat marti, pentru AGERPRES, Toma Coconea.

El a explicat ca isi va stabili tabara de baza la un refugiu situat la 4.000 de metri altitudine, unde va face mai multe zboruri cu parapanta. In momentul in care va avea confirmarea meteorologilor ca vremea va fi propice pentru curentii ascendenti, Toma Coconea ar putea urca pana la 6.000 de metri, cu piciorul, pentru ca apoi sa se lanseze in zbor cu parapanta.

"Voi sta la panda pentru o zi foarte buna, propice pentru recorduri de altitudine. O sa urc mai sus si sper sa zbor fara oxigen pana la peste 8.000 de metri. Voi urca cu piciorul pana la o tabara de baza, de unde voi putea decola si prinde conditii termice pentru a urca in aer - curenti ascendenti. Sunt mai multe tabere, dar depinde de conditiile meteo pentru a decola", a aratat parapantistul.

Sportivul nu va folosi alte surse de oxigen si va purta un costum special.

Toma Coconea s-a pregatit intens pentru acest eveniment, locul antrenamentelor fiind stabilit in Masivul Parang, unde a alergat pe munte si a zburat cu parapanta. In timpul iernii, cand temperaturile de afara au scazut sub 20 de grade Celsius, Coconea a dormit intr-un iglu pentru a se adapta, cat mai bine, la frig.

Parapantistul din Petrosani este cunoscut in lumea iubitorilor de sporturi extreme, mai ales prin participarea sa la cea mai grea competitie de anduranta din lume, RedBull X Alps, dar si prin faptul ca a salvat o persoana accidentata in Masivul Parang aducand-o la spital, in zbor, cu parapanta.