Parlamentarii israelieni au aprobat luni noaptea un proiect ce pemite legalizarea retroactiva a peste 4.000 de locuinte din coloniile evreiesti, construite pe pamanturile ocupate ale palestinienilor din Cisiordania. Aceasta masura a atras critici dure din partea comunitatii internationale dinainte de aprobare, desi a fost sustinuta de catre premierul Benjamin Netanyahu si risca punerea sub acuzare a Israelului la Curtea Penala Internationala, scrie Reuters, citata de news.ro.

De asemenea, aceasta legislatie a fost catalogata de palestinieni drept o lovitura grea data solutiei celor doua state. Insa aprobarea ar putea sa fie doar una simbolica, intrucat contravine deciziei magistratilor supremi cu privire la dreptul la proprietate al palestinienilor din Cisiordania.

Procurorul General a declarat deja ca legea este una neconstitutionala si a sustinut ca nu o va apara la Curtea Suprema.

Aceasta legislatie a trecut cu 60 de voturi "pentru" si 52 de voturi "impotriva", generand tensiuni importante in randul guvernantilor, chiar daca a fost sustinuta de premierul Benjamin Netanyahu.

Casa Alba a precizat ca nu va comenta inainte de decizia Curtii Supreme.

Intre timp, surse politice au dezvaluit ca prim-ministrul israelian se opune in privat acestei legislatii, intrucat ar putea sa duca la punerea sub acuzarea a Israelului de catre procurorii Curtii Penale Internationale de la Haga.

Un oficial al administratiei prezidentiale american a expkicat sub protectia anonimitatii ca Washingtonul se opune unei asemenea actiuni legale internationale, care incalca dreptul la proprietate al palestinienilor din Cisiordania.

Aprobarea legislatiei controversate a fost sprijinita de nationalistii extremisti, care vor sa atraga voturi din partea electoratului traditional al Likud.

De asemenea, formatiunea premierului s-a prabusit in sondaje in ultimele saptamani, ca urmare a anchetarii acestuia pentru abuz in serviciu, acuzatii pe care le neaga vehement.