Romania a inregistrat un regres in ceea ce priveste dovedirea ireversibilitatii reformelor, ceea ce este posibil sa fi afectat sansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare pana la finalul mandatului actualei Comisii Europene, asa cum a promis anterior presedintele C.E. Jean-Claude Juncker, a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, citat de News.ro.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

"Ceea ce conteaza nu este ireversibilitatea promisiunii, ci ireversibilitatea reformelor care sa faca in asa fel incat promisiunea sa poata fi tinuta", a afirmat Margaritis Schinas, intrebat daca promisiunea facuta de Juncker in urma cu un an, in prezenta premierului roman Dacian Ciolos, de a ridica in curand MCV, este ireversibila.

"In ceea ce priveste Romania, dupa cum stiti, inclusiv tinand cont de declaratiile noastre de miercuri, a inregistrat un regres care, dintr-un punct de vedere, a afectat obiectivul nostru de a vedea ireversibilitatea reformelor obtinuta", a adaugat oficialul european.

"Promisiunea presedintelui (Juncker - n.red.) ca acest Mecanism sa dispara in timpul mandatului sau depinde de ireversibilitatea reformelor implementate. Acesta este cuvantul-cheie", a mai spus Margaritis Schinas.

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, au subliniat intr-o declaratie comuna, publicata miercuri, ca lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata, ei subliniind ca urmaresc "cu foarte mare ingrijorare" evolutiile recente din Romania.