Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, explica, pentru cititorii HotNews.ro de ce intarzaie masurarea si intabularea terenurilor agricole si in ce masura este permisa cultivarea de plante modificate genetic. Ministrul sustine ca Agentia Nationala de Cadastru, care efectueaza masuratorile, se afla la ministerul de interne in loc sa fie la agricultura. Suprafata terenuruilor agricule cu situatie incerta este "ingrijorator de mare", afirma Dacian Ciolos. El spune ca "este unul din motivele pentru care nu se lucreaza terenuri, pentru care nu se dau in arenda terenuri, pentru care piata funciara nu functioneaza suficient de bine"

Rep: Cand se va finaliza masurarea si intabularea proprietatilor agricole?

DC: Asta tine de Agentia nationala de cadastru care e la Ministerul de Interne. Aici eu o spun deschis, am spus noi de la Ministerul Agriculturii de mai multe ori, ca probabil locul Agentiei de cadastru ar fi la Ministerul Agriculturii, pentru ca o mare parte din activitate vizeaza terenul agricol. Atata timp cat nu avem structura care face intabularea, nu avem instrumentul. Si va spun ca este unul din motivele pentru care nu se lucreaza terenuri, pentru care nu se dau in arenda terenuri, pentru care piata funciara nu functioneaza suficient de bine.

Rep: De ce? Pentru ca nu sunt masurate, intabulate terenurile?

DC: Nu sunt puse in posesie terenurile concret, si omul nu are ce sa vanda, daca nu stie exact care e parcela lui. Si nici nu cumpara.

Rep: Cam cat la suta din proprietatile din Romania sunt in situatia asta, nemasurate, neintabulate, cu situatie incerta?

DC: nu am date statistice la mine, dar e ingrijorator de mult. Si activitatea asta de realizare a cadastrului agricol este o activitate care costa foarte multi bani si care dureaza foarte mult timp.

"Doar un soi de porumb modificat genetic poate fi cultivat in Romania"

Rep: E voie sa se cultive plante modificate genetic in Romania sau nu, pina la urma?

DC. Plantele modificate genetic care sunt acceptate in cultura in Uniunea Europeana pot fi cultivate si in Romania in anumite conditii, e vorba la noi, din cate stiu, doar de porumb, e un soi de porumb modificat genetic care e cultivat pe vreo 300 de hectare, in momentul de fata, 300 si ceva de hectare, daca nu ma insel, am o situatie aici.

Rep: Porumb modificat genetic.

DC: Da, e vorba de porumbul MON 810 care e cultivat pe 332 de hectare.

Rep: Si poate fi si folosit, prelucrat?

DC: da, sigur, trebuie sa existe trasabilitatea. Agricultorul care cultiva terenul trebuie sa notifice Directia Agricola. Exista un registru unde el este inregistrat cu suprafata pe care o are, dupa care el trebuie sa tina o evidenta clara a productiei pe care a obtinut-o si cui a comercializat-o. Deci exista situatiile astea la directia agricola.