PSD (si probabil toata clasa politica de la noi) nu intelege ca internetul si retelele de socializare schimba nu doar jocul social si informational in lumea de azi, ci si jocul politic, scrie Mircea Cartarescu duminica, pe pagina sa de Facebook.

Mircea Cartarescu la protesteFoto: Facebook - Mircea Cartarescu

"Desi n-are opozitie serioasa in celelalte partide, el si-a gasit un mare opozant intr-o structura mult mai avansata, azi, decat partidele politice: supra-constiinta si gandirea colectiva a retelelor de socializare", adauga el.

Potrivit fotografiilor postate online, scriitorul a fost sambata noapte la protestul din Piata Victoriei.

Mesajul lui Cartarescu de pe Facebook:

"Democratia in era Facebook e cu mult mai participativa, mai directa si mai rapida decat inainte. Partidele politice sunt actualmente scaldate, si uneori topite in magma socializarii pe net. Retelele incep sa semene mai degraba cu agora antica, unde totul se decidea intre toti cetatenii.

La noi, si probabil si aiurea, partidele sunt intr-o mare criza de identitate, caci societatea a devenit mult mai complexa decat acum cateva decenii: ce clase sau categorii de oameni moderni se mai simt reprezentate ideal de partide sau de dicotomia stanga/dreapta?

E motivul pentru care PSD, partidul votat mai ales de oameni mai traditionalisti, care n-au trecut, ca mijloace de informare, de televizor a rezistat si a prosperat, pe cand celelalte au diminuat. Aceasta inapoiere e forta aparenta, dar si slabiciunea reala a PSD.

Caci, desi n-are opozitie serioasa in celelalte partide, el si-a gasit un mare opozant intr-o structura mult mai avansata, azi, decat partidele politice: supra-constiinta si gandirea colectiva a retelelor de socializare.

Nu vreau sa spun prin asta ca sistemul traditional de partide si-a pierdut rolul in democratie, ci ca alaturi de ele a aparut un nou actor care va schimba foarte repede, vrem sau nu vrem, regula jocului. Strada, cum o vedem azi, e noua agora virtuala a lumii moderne."