Stenogramele unor discutii dintre Dan Sova si Viorel Hrebenciuc, dezvaluite in 2014, aratacum se discuta despre amnistie, gratiere si abrogarea abuzului in serviciu in PSD inca de acum cativa ani.

Dan Sova si Viorel HrebenciucFoto: Agerpres

In stenogramele dintr-o ordonanta DNA din toamna anului 2014, Hrebenciuc apare promitandu-i lui Sova sprijin pentru sefia PSD in detrimentul lui Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea, in timp ce Sova vorbeste despre o lege care sa aprobe amnistia si gratierea.

Cei doi discuta si despre "influenţarea şi luarea deciziilor (...) pentru obţinerea de foloase necuvenite, din cauza carora, spune Hrebenciuc, "automat, suntem beliţi".

Sova afirma apoi ca este nevoie de modificarea legii, chestiune, care "trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă", el adaugand ca a vorbit "cu Victor" sa-l puna ministru la Justitie.

Stenograme din Ordonanta DNA:

HREBENCIUC VIOREL: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...

ŞOVA DAN:Amnistie şi graţiere obligatoriu!

HREBENCIUC VIOREL:Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

ŞOVA DAN:Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...

(...)

HREBENCIUC VIOREL:Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin - adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun.

Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

ŞOVA DAN:Partidul merge.

ŞOVA DAN:In legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

HREBENCIUC VIOREL:Asta este problema.

ŞOVA DAN:Este negativ.

HREBENCIUC VIOREL:Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...

ŞOVA DAN:Dar ce facem cu Vali?

(...)

HREBENCIUC VIOREL:Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef...

ŞOVA DAN:De partid.

HREBENCIUC VIOREL:...de partid’ nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

ŞOVA DAN:Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

HREBENCIUC VIOREL:Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum - că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

ŞOVA DAN:Da, da.

HREBENCIUC VIOREL:Deci, automat, suntem beliţi.

ŞOVA DAN:Toţi!

HREBENCIUC VIOREL:Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...

ŞOVA DAN:Nu, codul integrităţii...

HREBENCIUC VIOREL:Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zic f.Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

ŞOVA DAN:Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

HREBENCIUC VIOREL:Exact.

ŞOVA DAN:Modificaţi legea.

HREBENCIUC VIOREL:Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

ŞOVA DAN:Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

HREBENCIUC VIOREL:Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

ŞOVA DAN:Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.