Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat joi sa sesizeze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a verifica realitatea declaratiilor de necolaborare cu serviciile de informatii ale membrilor si personalului institutiei, transmite Agerpres.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat inaintarea catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a declaratiilor depuse pentru anul 2016 de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecatori, procurori, magistrati-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora din cadrul aparatului propriu al Consiliului, in functie la data de 31.12.2016, cu precizarea ca toate declaratiile depuse pana in prezent sunt cuprinse in dosarele profesionale ale acestora", se precizeaza in ordinea de zi solutionata a sedintei de joi, postata pe site-ul CSM.

Plenul CSM a luat in discutie, joi, o solicitare formulata de judecatorul Lacramioara Axinte, presedintele Sectiei a II-a civile a Tribunalului Bucuresti, privind sesizarea CSAT pentru a verifica realitatea declaratiilor date de judecatori, procurori, magistrati asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in forma autentica.

Potrivit unei note a Directiei Resurse Umane si Organizare din cadrul CSM, magistratul si-a motivat cererea prin necesitatea inlaturarii suspiciunilor si clarificarii afirmatiilor din spatiul public privind imixtiunea SRI in actul de justitie.

In document se precizeaza ca, potrivit legii, magistratii completeaza anual o declaratie din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Declaratiile pe propria raspundere se pastreaza la dosarele profesionale, datele din acestea fiind confidentiale.