Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara condamna "cu fermitate" adoptarea Ordonantei de urgenta pentru modificarea codurilor penal si de procedura penala, anunta universitatea, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Guvernul Romaniei a ales sa utilizeze in interes individual si de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, in considerarea interesului general", acuza universitatea.

"Mediul academic este dator, prin specialistii sai, sa ia pozitie fata de problemele sociale ale comunitatii din care face parte. Suntem in fata unei incercari pentru societatea noastra, iar punctul de vedere exprimat este extrem de pertinent. Sper ca demersul lor sa aiba ecou si printre alti reprezentanti ai scolii romanesti de Drept", afirma rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Iata mai jos comunicatul UVT:

"In calitate de responsabili cu educatia juridica a tinerilor nostri, dezavuam categoric deturnarea acestor prerogative. In calitate de aparatori ai traditiilor constitutionale sanatoase ale Romaniei, reamintim ca Dreptul nu inseamna manevrarea normelor de procedura legislativa impotriva scopului lor.

Dimpotriva, in democratiile liberale, la ale caror valori este atasata si Romania, Dreptul inseamna, in primul rand, statul de drept, respectiv suprematia legii.

Or, cei care au primit un mandat popular pentru guvernare au decis ca, printr-un act normativ, sa se situeze deasupra Dreptului. Contrapunand Dreptului un act normativ, actiunea lor loveste insasi fundamentul sistemului juridic romanesc, Constitutia Romaniei. Procedand astfel, membrii Guvernului Romaniei au abdicat de la functia care le-a fost incredintata, pierzand legitimitatea de a se mai ocupa de gestionarea treburilor publice ale natiunii.

Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara invita membrii comunitatilor academice ale celorlalte facultati de drept din Romania sa se alature demersului sau".