Toate indiciile si informatiile obtinute de HotNews.ro arata ca este foarte posibil ca guvernul sa discute in aceasta seara proiectul de OUG referitor la modificarile la Codul penal, prin care abuzul in serviciu, conflictul de interese si neglijenta in serviciu ar urma sa fie dezincriminate.

Sorin GrindeanuFoto: Agerpres

Nu este clar daca doar se discuta proiectul sau se si adopta.

UPDATE ora 21:50: Potrivit surselor HotNews, Guvernul ar fi adoptat a OUG privind modificarile la Codul penal. Florin Iordache urmeaza la declaratii.

Reamintim ca HotNews.ro a anuntat in cursul zilei de astazi ca guvernul va adopta miercuri modificarile la Codul penal prin OUG, urmand ca proiectul de lege privind gratierea sa fie trimis la Parlament pentru dezbatere si aprobare.

  • revenim cu amanunte

Modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, care vizeaza dezincriminarea mascata a abuzului si neglijentei in serviciu, a conflictului de interese si desfiintarea de facto a institutiei denuntatorului se vor face prin ordonanta de urgenta si va fi cel mai probabil adoptata in sedinta de Guvern de miercuri, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Potrivit acestora, a fost eliminata conditia plangerii prealabile a institutiei pentru ca fapta de abuz in serviciu sa constituie infractiune si a mai scazut pragul prejudiciului, stabilit initial la 200 de mii de lei. Nu este clar daca a scazut sub 100.000 de lei, suma la care se ridica prejudiciul in dosarul lui Dragnea. Pe de alta parte, masura gratierii va fi propusa intr-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.

  • HotNews.ro a scris pe data de 18 ianuarie ca liderul PSD, Liviu Dragnea, se numara printre marii beneficiari ai ambelor proiecte de ordonanta de urgenta. I se aplica atat gratierea, cat si dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu. Proiectul de gratiere prevede ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la cinci ani inclusiv, indiferent de modalitatea de executare.