Klaus Iohannis a dat marti un avertisment politicienilor care uita de independenta justitiei si statul de drept, spunad ca "românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Intr-un scurt discurs sustinut in fata viitorilor magistrati, Iohannis a spus ca "Independența justiției și garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independența justiției și statul de drept. Dar când unii uită de aceste repere, reacția societății poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale!"

"Indiferent de legitimitatea invocată în acţiunile lor, decidenţii politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democraţiei. În caz contrar, cetăţenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect", a mai spus Iohannis, intr-un discurs care a facut referire evidenta la incercarile guvernului de a trece prin ordonanta de urgenta gratierea si modificarea Codului Penal in interesul politicienilor cu probleme penale.