Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, referitor la cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor Penale (care vizeaza inclusiv o amnistie mascata) ca le-a scris "impreuna cu consiliera sa" si ca le-a sustinut si in perioada in care era deputat, iar acum si le asuma ca ministru. Ministerul Justitiei va organiza, luni, o dezbatere pe tema celor doua proiecte de ordonanta, la care presa nu are acces.

Florin IordacheFoto: Agerpres

"La dezbatere vor particpa si oameni care vor sustine ordonantele", a afirmat Florin Iordache.

Ora 14:15: Ministerul Justitiei a anuntat sambata ca permite accesul presei la dezbaterea privind ordonantele de gratiere si de modificare a Codurilor, dupa ce, initial, anuntase ca presa nu va avea acces. Accesul presei va fi permis fara camere de filmat, "din lipsa de spatiu", spun reprezentantii Ministerului. "Precizam faptul ca persoanele care au solicitat in perioada 26 - 27 ianuarie a.c. sa participe la dezbaterea publica organizata de Ministerul Justitiei in data de 30 ianuarie 2017, incepand cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, precum si a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind gratierea unor pedepse, sunt asteptate incepand cu ora 09.30 la intrarea B, aflata pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucuresti", a anuntat, sambata, Ministerul Justitiei.

Accesul presei va fi permis fara camere de filmat, din cauza spatiului limitat, au precizat surse din minister pentru News.ro. Din cauza numarului mare de cereri de participare (aproximativ 200), dezbaterea ar putea fi organizata in mai multe serii, au mai aratat sursele citate.

Ministerul Justitiei anuntase initial ca presa nu va avea acces la dezbatere, participantii urmand sa se inscrie in limita capacitatii de 50 de locuri a salii.

Guvernul ar urma sa adopte o decizie in privinta proiectelor de gratiere si modificare a Codurilor imediat dupa consultarile publice organizate pentru ziua de luni, cel mai probabil miercuri, la sedinta de guvern programata pe data de 1 februarie, ziua inceperii sesiunii ordinare a noului Parlament, au declarat vineri pentru HotNews.ro mai multe surse politice si guvernamentale. Potrivit acestora, nu s-a decis inca daca gratierea, dezincriminarea mascata a abuzului in serviciu si conflictului de interese vor fi adoptate prin OUG sau trecute prin Parlament prin procedura asumarii raspunderii. Aceasta ultima varianta a fost avansata joi seara de ministrul justitiei, Florin Iordache, citat de Digi24, insa potrivit surselor HotNews.ro tot varianta ordonantelor de urgenta ar fi ramas prima optiune.

Noi proteste impotriva amnistiei si gratierii sunt anuntate duminica seara in Bucuresti, in alte 18 orase ale tarii - Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Buzau, Cluj, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Satu Mare, Alexandria si Turda. Proteste sunt programate duminica si in diaspora - la Bruxelles, Copenhaga si Paris. Duminica trecuta, 30 de mii de oameni au iesit in strada la Bucuresti pentru a protesta impotriva amnistiei si gratierii si alte cateva mii in tara si in diaspora.

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, vineri, ca s-a inscris la dezbaterea organizata de Ministerul Justitiei referitoare la proiectele privind modificarile codurilor penale si gratierea unor pedepse, in calitate de vicepresedinte la o organizatie pentru apararea drepturilor omului si de fost membru al comisiilor juridice din Parlamentul European si din Parlamentul Romaniei.

Gigi Becali a fost eliberat conditionat din penitenciar in anul 2015, dupa ce a executat o pedepsa de 2 ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii.