The Guardian: Comisia Europeana critica Romania pentru planul de a gratia mii de detinuti, inclusiv politicieni. Decizia ar submina lupta impotriva coruptiei si statul de drept si ar da timpul inapoi cu 10 ani
In raportul sau anual privind justitia din Romania (MCV), Comisia Europeana subliniaza ca Romania are o istorie de "tentative regulate de a modifica legile care incrimineaza coruptia, de multe ori fara consultarea institutiilor-cheie din domeniu", subliniaza jurnalistii britanici.
Cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta - privind gratierea unor pedepse si o serie de modificari aduse Codurilor penale (inclusiv amnistia mascata a unor infractiuni) "risca sa afecteze cadrul legal privind coruptia si rezultatele luptei impotriva coruptiei", au aratat oficialii europeni.
Propunerea a scos in strada zeci de mii de romani nemultumiti, weekendul trecut.
Jurnalistii britanici amintesc ca, potrivit proiectelor de Ordonanta, mii de oameni care au condamnari de pana la 5 ani de inchisoare ar urma sa fie gratiati. De asemenea, proiectul redefineste infractiunea de abuz in serviciu.
In timp ce Guvernul Romaniei a vorbit despre 2.500 de persoane care ar putea fi gratiate, reprezentantii sistemului penitenciar vorbesc despre 3.700 de viitori beneficiari.
In timp ce premierul Sorin Grindeanu a invocat supra-aglomerarea inchisorilor, criticii proiectelor vorbesc despre ajutorul dat politicienilor condamnati pentru coruptie.
Europarlamentarul roman Monica Macovei a acuzat faptul ca miscarea are ca scop ca unii politicieni, inclusiv liderul PSD Liviu Dragnea, sa scape de condamnari. "PSD nu a vorbit deloc despre aceste lucruri in campania electorala. Nimeni nu crede ca scopul este reducerea supra-aglomerarii din inchisori, ci ajutorarea aliatilor politici cu probleme penale".
"Comisia Europeana a recunoscut progresele inregistrate de Romania in ultimii 10 ani in domeniul justitiei, dar considera ca cele doua Ordonante de Urgenta pot da timpul inapoi in urma cu 10 ani si vor afecta rezultatele luptei impotriva coruptiei."
"Sunt o multime de politicieni condamnati care vor beneficia de acest ajutor. Poporul roman se pregateste pentru o lupta lunga si amara pentru a apara statul de drept si progresele facute pana acum in lupta impotriva coruptiei, si vom face apel la Comisia Europeana sa apere cauza noastra", incheie Monica Macovei.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Sau vor face ce vor ei , fie ce-o fi ?
Sper ca interesul national sa fie mai presus de cel personal la partidul cel mai iubit de romani ( ca doar noi
l-am votat participand sau neparticipand la vot).
Noi ne-am ales acest partid sa ne conduca pe urmatorii ani .
Dureros dar asa este !
Finalul va fi : legile le vor vota , vor scapa de dosare dar si de guvernare .
Dar dincolo de glumă, realitatea este că a da jos guvernul începe să pară singura soluție.
În astfel de situații, ori se apelează la un guvern ”neutru”, ca în cazul Cioloș, ori PSD-ul se dezice public de fostul prim-ministru și vine cu un nou guvern care nu mai suflă o vorbă despre grațiere.
România nu e Turcia, guvernul nu poate scoate tancurile pe stradă împotriva manifestanților. La orice serie de manifestații mai serioase, singura soluție a guvernului e să demisioneze.
La momentul de față lucrurile stau net diferit, Iohannis e clar împotriva PSD și publicul larg îl sprijină pe Iohannis.
Capcana pentru Dragnea este tocmai faptul că votanții PSD sunt cei care vor să fie ordine în țară, așa că PSD nu va fi sprrijinit nici măcar de votanții proprii, în cazul unor manifestațții populare.
Iar duminica seara o sa va mai amintim si noi, vreo cateva zeci de mii, cine sunteti, panaramelor !
Poti sa dai o amnistie generala sau o taiere de datorii prin ordonanta si dupa doua zile sa le retragi. Da, dar si-au facut efectul din punct de vedere legal.
Ar trebui verficate pentru subminarea economiei sau a statului.
Ia zi tu cine a initiat Martea neagra si cine e ministrul justitiei acum? Sa aud!
Acum, cand ii sufla in ceafa vantul rece al celulei?
Asta era inainte de Basescu.
Dati un argument pentru care il izolati. Dar nu cele de la A3 si PSD.