Lista auxiliarelor aprobate de Ministerul Educatiei va fi postata, vineri, pe site-ul institutiei, dar vom elabora si o metodologie privind aceste articole, toate problemele urmand a fi reglementate prin Legea manualelor scolare, care va aparea in semestrul al doilea, a declarat pentru News.ro secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Liviu Pop.

Liviu PopFoto: Agerpres

"Toate problemele privind auxiliarele vor fi rezolvate odata cu elaborarea metodologiei privind auxiliarele. De asemenea, va aparea Legea manualelor scolare in semestrul al doilea. Dar, pana atunci, pregatim manualele de clasa a V-a, care sunt in intarziere. De asemenea, vom pune in dezbatere publica programele pentru clasele V-VIII", a explicat Pop.

Secretarul de stat a mai spus ca sunt doua tipuri de auxiliare, unele aprobate de Ministerul Eductiei si alte auxiliare curriculare aprobate de profesori.

"Pentru ca parintii sa vada clar situatia auxiliarelor, vineri vom pune pe site lista auxiliarelor care sunt aprobate de Ministerul Educatiei. Ne-am intalnit cu asociatia parintilor si le-am promis ca vom clarifica situatia auxiliarelor. Primul pas va fi exact afisarea pe site a acestor auxiliare", a adaugat secretarul de stat Liviu Pop.

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania, Iulian Cristache, a declarat joi, la Europa FM, ca dascalii sunt recompensati de edituri cu o cincime din valoarea manualelor auxiliare pe care le comanda, piata acestora ridicandu-se la 80 de milioane de euro pe an.

"Sunt auxiliare diferite, preturile difera si nu poti sa faci o situatie centralizata, dar facand un pret mediu, s-a ajuns la... in jurul a 80 de milioane de euro pe an. (...) Comisionul este de 20% in medie, pentru cadrul didactic. Adica, daca un cadru didactic cumpara de 300 de lei, este comisionul aferent, pe care il baga in buzunar", a spus Iulian Cristache.

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania a precizat, la Europa FM, ca banii sunt primiti cash de dascali, ca un fel de discount din partea editurilor.