Zece cetateni romani de etnie maghiara au initiat un proiect de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Initiativa legislativa a fost publicata in Monitorul Oficial nr.66 (Partea I), fiind insotita de avizul negativ al Consiliului Legislativ. Initiativa are nevoie de 100.000 de semnaturi din minimum zece judete pentru a fi depusa la Parlament si votata.

Initiativa prevede infiintarea Tinutului Secuiesc ca si "comunitate autonoma cu personalitate juridica". Teritoriul Tinutului Secuiesc ar urma sa cuprinda judetele Hargita si Covasna, precum si o parte din judetul Mures.

Tinutul Secuiesc ar urma sa aiba autonomie administrativa si politica in raport cu statul roman, iar limba maghiara ar urma sa fie limba oficiala, la fel ca si romana. Tinutul Secuiesc ar urma sa fie condus de un presedinte ales prin vot.

Consiliul Legislativ a dat aviza negativ proiectului de initiativa legislativa, aratand ca vizeaza "crearea unei entitati statale distincte, paralela cu statul national unitar roman" - fapt interzis de Constitutie.

Reamintim ca, potrivit Articolului 74 din Constitutie, minimum 100.000 de cetateni pot initia un proiect de lege. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Daca grupul de initiativa va strange semnaturile cerute de Constitutie, proiectul va fi depus la Parlament, unde va fi votat. Avand in vedere componenta actuala a Parlamentului Romaniei, sansele ca un asemenea proiect sa fie votat sunt inexistente.

Presedintele Comitetului de Initiativa pentru aceasta initiativa legislativa este Arus Zsolt Istvan, cetatean din Gheorgheni (judetul Harghita). Ceilalti noua initiatori sunt, de asemenea, harghiteni.