Aproape doua mii de persoane s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii, din Cluj-Napoca, la mitingul de protest fata de proiectele de ordonante de urgenta ale Guvernului care vizeaza gratierea si Codul Penal, trasmite News.ro. Manifestantii, in marea lor majoritate tineri, au pancarte si scandeaza lozinci impotriva Guvernului, cerand, totodata, "un CNA functional".

Inca inainte de ora 17.00, clujenii au inceput sa se adune in Piata Unirii, din municipiu, la ora transmiterii acestei stiri numarul manifestantilor ridicandu-se la aproape doua mii.

Protestatarii au pancarte pe care se poate citi: "Vrem justitie, nu coruptie", "PSD nu uita/ tara asta nu-i a ta", "Jos Ciorbea", "In democratie, hotii stau la puscarie".si scandeaza lozinci cerand demisia Guvernului.

De asemenea, la indemnul organizatorilor, manifestantii scandeaza "Fara amnistie, drept in puscarie", "Uniti salvam toata Romania", Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati".

Totodata, protestatarii scandeaza lozinci adresate CNA, cerand: "Un CNA functional".

Manifestantii, care sunt in cea mai mare parte tineri, vor merge in mars, din Piata Unirii, pe Bulevardul Eroilor, apoi pe Bulevardul 21 Decembrie si inapoi in Piata Unirii.

La ora transmiterii acestei stiri, manifestantii continua sa vina in Piata Unirii, autorizatia pentru protest fiind valabila pana la ora 19.00.

Proteste similare sunt anuntate pentru duminica seara in Bucuresti si in mai multe orase din tara: Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brasov, Iasi. De asemenea, sunt anuntate mitinguri si la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund (Norvegia).

La Bucuresti, protestul de duminca seara fata de proiectele de ordonante de urgenta privind gratierea si Codul penal, promovate de Ministerul Justitiei, a fost anuntat pe Facebook pentru duminica, la ora 17.00, in Piata Universitatii, de unde organizatorii pleaca in mars spre Palatul Victoria.

"Pastram ca revendicare demisia ministrului Justitiei si a sefilor partidelor guvernamentale PSD si ALDE", spun organizatorii protestului, care sustin ca ar mai trebui ceruta demisia ministrului Sanatatii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care il administreaza, precum si demisia presedintelui CNA, pentru "lipsa de reactie la manipulari care devin din ce in ce mai agresive si pentru subordonarea politica". "Nu-l uitam pe Ciorbea", spun organizatorii.

Minnguri de protest au avut loc si miercuri seara, cand aproximativ trei mii de oameni au ajuns in mars, din Piata Universitatii, in fata sediului Guvernului, scandand "Demisia, demisia!", "DNA sa vina sa va ia!", "Jos penalii!", "La inchisoare, nu la guvernare!", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta!", "Hotii!", "Romania, trezeste-te!", "PSD, ciuma rosie!", "ALDE si cu PSD, aceeasi mizerie!".

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei, si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevedea ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice. In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Referindu-se la aceste proiecte de ordonanta, DNA considera ca modificarea cadrului legislativ in regim de urgenta si in lipsa unor analize obiective care sa ateste o nevoie sociala imperioasa este nejustificata, precizand ca intre infractiunile gratiate se regasesc abuzul in serviciu - sub toate formele sale - si infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, precum si cele mai grave forme de evaziune.

Potrivit DNA, se dezincrimineaza in parte si faptele din dosarul privind nepunerea in functiune a barocamerei de la unitatea de arsi a Spitalului Floreasca, "in care s-a produs vatamarea intereselor legale ale unor persoane prin imposibilitatea tratarii victimelor dezastrului de la "Colectiv"".