Prima serie de politisti romani care desfasoara, in acest an, activitati de ordine si siguranta publica, impreuna cu politisti bulgari, in statiunea montana Bansko, si-a inceput misiunea, informeaza Agerpres citand un comunicat al IGPR.

Bansko asteapta noi turistiFoto: AGERPRES

''In perioada 18 decembrie 2016 - 13 martie 2017, politisti romani, cunoscatori ai limbii bulgare, desfasoara activitati de siguranta publica in cadrul unor patrule comune cu politistii bulgari, in statiunea turistica Bansko, din Bulgaria. La data de 18 ianuarie, s-a realizat primul schimb de serii in cadrul acestei misiuni, urmand ca, pana la data de 18 februarie, sa actioneze doi politisti din cadrul IPJ Teleorman si IPJ Sibiu'', se arata in comunicatul IGPR.

Politistii romani actioneaza, pe perioada iernii, in localitatea Bansko, acordand sprijin colegilor bulgari, atat pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice, cat si pentru a intermedia relationarea turistilor romani cu autoritatile bulgare, precizeaza sursa citata.

In cadrul activitatilor desfasurate, politistii romani din prima serie au consiliat 601 turisti romani si au participat, alaturi de cei bulgari si de cei greci, la 38 de interventii la evenimente, cele mai multe vizand aplanarea unor stari conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal sau ca urmare a efectuarii unor operatiuni de schimb valutar, unde existau diferente intre cursul afisat si cel practicat.

De asemenea, politistii aflati in misiune au intermediat relationarea intre autoritatile bulgare si 36 de turisti romani, care au fost victime ale unor evenimente (furturi de autoturisme, inselaciuni, tamponari auto, furturi minore, distrugeri etc.), fara a fi produse consecinte deosebite.

''Este al saptelea sezon de iarna in care se organizeaza asemenea misiuni, activitatile anterioare bucurandu-se de apreciere din partea turistilor din Romania, care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct politistilor romani, pentru solutionarea unor probleme, desi se aflau pe teritoriul altui stat'', mentioneaza sursa citata.