Aproximativ 100 persoane au participat, sambata, pe Varful Petreasa, din Muntii Apuseni, la un parastas in memoria pilotului Adrian Iovan si a studentei Aura Ion, victimele accidentului aviatic produs in 20 ianuarie 2014 in aceasta zona, comemorarea fiind organizata de fosta sotie a pilotului, Romanita Iovan, care a venit pe munte impreuna cu fiul lor Albert, transmite News.ro.

Avionul cazut in muntii ApuseniFoto: MT

Participantii, rude si apropiati ai lui Adrian Iovan si Aurei Ion, dar si foarte multi localnici, au urcat, sambata, pe Varful Petreasa, in locul unde, in 20 ianuarie 2014, a avut loc un accident aviatic in urma caruia au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.

In aceasta zona, localnicii au construit un mic altar de lemn, au amplasat o cruce de mari dimensiuni si in fiecare an, in preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire in memoria celor doua victime ale tragediei aviatice.

Printre participanti s-au aflat Romanita Iovan, cea care organizeaza anual parastasul de pe munte, fiul sau Albert, dar si rude ale Aurei Ion, precum si Gheorghe Trif, unul dintre cei trei salvatori care au fost primii la epava avionului respectiv.

Unul dintre participanti, fostul primar din Horea Corneliu Olar, in prezent deputat, a declarat pentru News.ro, ca la parastasul de pe Varful Petreasa au participat aproape 100 de persoane, iar ulterior va fi o pomana la Caminul Cultural Horea.

"Sunt aproximativ 100 de persoane, rude si apropiati ai celor doi dar si foarte multi moti din Horea care au dorit sa isi aminteasca astazi (n.r. - sambata) de Aura Ion si Adrian Iovan. Chiar daca in zona a nins foarte mult si zapada este mare, drumul de acces a fost curatat de primarie cu TAF-uri si pluguri de zapada, putand fi parcurs si cu masini mici", a spus Corneliu Olar.

Participantii veniti la comemorarea celor doua victime ale accidentului aviatic au asistat la slujba de pomenire oficiata de preoti din zona, au aprins lumanari la locul tragediei, iar Albert, fiul in varsta de 9 ani al Romanitei si al lui Adrian Iovan, a depus in fata crucii puse in memoria tatalui sau un mic avion de jucarie vopsit in culorile steagului national: rosu, galben si albastru.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, la 20 ianuarie 2014, intr-o zona din Muntii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

La bord se mai aflau copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor. Echipa medicala mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

In acest caz a fost deschisa o ampla ancheta derulata de procurorii Sectiei parchetelor militare din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie dupa ce in prima faza dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

In luna septembrie a anului trecut, procurorul general Augustin Lazar a declarat ca in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni sunt in curs doua expertize judiciare, iar pana acum au fost audiate in acest dosar 223 de persoane.