Prefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu, a ordonat vineri seara convocarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care a dispus masuri preventive aplicabile in 12 localitati galatene, dupa ce analiza probelor prelevate de la o lebada neagra, gasita moarta pe un fond de vanatoare din Hanu Conachi, in comuna Ivesti, au confirmat prezenta gripei aviare de tipul H5N8, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de purtatorul de cuvant al prefecturii, Petrica Patilea, pe data de 16 ianuarie, o lebada neagra moarta a fost descoperita pe fondul de vanatoare Hanu Conachi, pe albia raului Barlad, zona Valea Romilor, comuna Ivesti. Pana la aceasta data, s-au efectuat doua din cele trei teste de laborator impuse, ambele indicand gripa aviara.

Conform procedurilor, s-au delimitat doua zone, una de protectie, pe o raza de trei kilometri in jurul focarului si una de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului, in cele doua zone fiind incluse 12 localitati galatene: Ivesti, Bucesti, Torcesti, Umbraresti, Condrea, Salcia, Silistea, Umbraresti-Deal, Barcea, Podoleni, Liesti, Calmatui.

Potrivit sefului Directiei Sanitar Veterinare(DSV) Galati, Vasile Stefan, in aceste zone se afla gospodarii individuale in care sunt crescute pasari, dar si o ferma avicola de pui de carne si gaini ouatoare, Avicola Bucesti, unde exista 400.000 de pasari.

Stefan Vasile a precizat ca deocamdata activitatea fermei nu s-a oprit, dar se desfasoara doar sub monitorizarea si cu avizul inspectorilor veterinari. Ca masuri preventive, in toate cele 12 localitati sunt interzise targurile, pietele, expozitiile sau alte aglomerari de pasari domestice ori pasari captive, iar localnicii au fost instiintati sa nu isi mai lase pasarile in aer liber sau pe luciu de apa - lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala.

Totodata, orice caz de moarte a unei pasari va fi raportat la DSV Galati. Avand in vedere ca gripa aviara se poate transmite si la om, orice caz de imbolnavire la om cu manifestari respiratorii se va semnala medicilor de familie.