Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" considera drept inacceptabila si in acelasi timp o totala lipsa de respect fata de victimele Holocaustului pozitia publica exprimata de vicepresedintele ALDE Catalin Beciu cu privire la caracterul manifestatiilor care au avut loc miercuri impotriva proiectelor de ordonanta privind justitia.

"Catalogarea protestelor drept 'manifestatie nazista' trivializeaza eforturile pe care statul roman le-a facut in ultimii ani in directia asumarii trecutului fascist si promovarii memoriei victimelor Holocaustului, precum si a combaterii antisemitismului, rasismului si xenofobiei. De asemenea, afirmatia ca 'Romania are lagare de exterminare, in loc de inchisori' este ofensatoare fata de cei care au fost victime ale politicilor genocidare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Compararea sistemului penitenciar actual din Romania cu lagarele de exterminare este inacceptabila si arata o totala lipsa de respect fata de victimele Holocaustului", se arata intr-un comunicat dat publicitatii, vineri, de Institutul "Elie Wiesel" si citat de Agerpres.

Sursa citata subliniaza ca afirmatiile lui Catalin Beciu sunt cu atat mai grave cu cat au fost facute in preajma Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, zi care marcheaza eliberarea in 27 ianuarie 1945 a celui mai mare lagar nazist de exterminare, Auschwitz-Birkenau.

Vicepresedintele ALDE Catalin Beciu s-a autosuspendat din functia politica, dupa ce a criticat, pe Facebook, protestele fata de proiectele privind gratierea si modificarea Codurilor penale.

"Ieri a avut loc prima manifestatie nazista, din ultimii saptezeci de ani, in Romania. Au iesit niste cretini care vor tortura in locul privarii de libertate si lagare de exterminare in locul inchisorii", a scris el pe Facebook.

Intr-o alta postare, Beciu afirma: "Observatia generala ca ceea ce s-a intamplat n-avea legatura cu ideologia nazista este corecta. Modul de manifestare, insa, intransigenta si dorinta demonstrantilor de a ne vedea eviscerati imi amintea de niste vremuri tare triste".