Fosta judecatoare Sofica Dumitrascu, cea care in 2006 l-a eliberat pe Omar Hayssam, a murit la Institutul Clinic Fundeni din Capitala, unde era internata la sectia de terapie intensiva, in urma unei interventii chirurgicale pentru o afectiune grava, scrie News.ro.

Conducerea Institutului Clinic Fundeni a declarat ca Sofica Dumitrascu a decedat vineri, ea suferind de o afectiune grava, diagnosticata si apoi tratata timp de aproape trei luni in spital.

"Avocata Sofica Dumitrascu a decedat, vineri, in sectia de terapie intensiva a Institutului Clinic Fundeni, decesul survenid secundar unei afectiuni grave, diagnosticata si apoi tratata timp de aproape trei luni in spital", a anuntat conducerea unitatii sanitare.

Sofica Dumitrascu a decedat la doua zile dupa ce a fost supusa unei interventii chirurgicale de mare amploare, cu un grad inalt de complexitate.

"Contrar eforturilor echipei medicale, a folosirii celor mai noi tehnologii de anestezie si terapie intensiva, gravitatea bolii nu a permis salvarea pacientei", a precizat sursa citata.

Consiliul Superior al Magistraturii arata ca Sofica Dumitrascu si-a pus intreaga activitate profesionala in slujba justitiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima profundul regret pentru incetarea din viata, dupa o grea suferinta, a doamnei Sofica Dumitrascu, fost judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ne exprimam, totodata, inalta apreciere pentru intreaga sa activitate profesionala pusa in slujba justitiei romane si transmitem sincere condoleante familiei indoliate. Dumnezeu sa o odihneasca!", arata CSM.

Sofica Dumitrascu a fost judecator la Curtea de Apel Bucurest din 2005 pana in 2009, cand a fost promovata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aprilie 2006, cand era judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sofica Dumitrascu a decis eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, din motive medicale, in luna iunie a acelui an sirianul reusind sa fuga din tara. Fuga lui Omar Hayssam a fost urmata, la aproximativ o luna de revocarea din functii a procurorului general al Romaniei de atunci Ilie Botos si a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean.

In perioada in care a fost la instanta suprema, Sofica Dumitrascu a facut parte din completul de judecata care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". De asemenea, Sofica Dumitrascu a facut parte din completul care, in decembrie 2011, a dispus achitarea lui Adrian Nastase, in dosarul "Matusa Tamara".

In 2014, Sofica Dumitrascu s-a pensionat, iar de atunci a fost avocat.