In fostele unitati militare preluate de la Ministerul Apararii din 1998 pana in 2016 nu pot fi cazati detinuti, pentru ca sunt cladiri degradate 70-80 la suta, configurarea lor nu respecta cerintele minime de siguranta si securitate, iar lucrarile pentru a le aduce la un standard minim ar dura trei sau patru ani, a declarat directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, citat de News.ro.

InchisoareFoto: captura Google

El a precizat ca pentru un penitenciar, oricat de mic, ar fi nevoie de 300 de angajati in plus.

Seful ANP a facut aceste precizari dupa ce Ministerul Public a propus folosirea unor unitati militare dezafectate pentru amenajarea unor noi locuri de detentie, ca solutie la problema supraaglomerarii din inchisori si ca alternativa la proiectul de gratiere elaborat de Guvern.

"Referitor la preluarea spatiilor disponibilizate de catre diferite institutii publice, pentru ca nu este vorba doar de spatiile oferite de catre Ministerul Apararii Nationale, in perioada 1998-2015, ANP a preluat 12 foste unitati, din care opt au cladiri in componenta, cu diferite destinatii, iar patru sunt doar terenuri, fara cladiri. Aceste spatii nu au putut fi populate cu persoane private de libertate in perioada care a trecut si nici in prezent, deoarece aceste cladiri sunt 70-80 la suta degradate, iar configurarea lor, asa cum au fost create, cladite, nu respecta cerintele minime de siguranta si securitate privind cazarea unor persoane", a spus Marius Vulpe.

"Este o solutie falsa ca maine putem muta detinuti acolo. Necesita investitii care in mod normal, conform calculelor specialistilor din sistemul penitenciar, ar dura circa trei sau patru ani pentru a reusi sa le aducem la standardul minim de cazare a detinutilor", a adaugat Marius Vulpe. El a mai aratat ca pentru fiecare nou spatiu, indiferent de capacitatea lui de cazare, trebuie angajati lucratori de penitenciar, care sa pazeasca detinutii, sa le acorde ajutor si sa ii hraneasca.

Directorul ANP a precizat ca, in 2016, au fost oferite de catre Ministerul Apararii Nationale alte zece imobile, care de asemenea nu pot fi folosite la cazarea detinutilor pentru necesita investitii, aratand ca aceste unitati sunt din Resita, Lugoj, Hanul Conachii - Galati, Tecuci, Ramnicu Sarat, Piatra Neamt, Lunca de Sus - Harghita, Sighisoara si Aiud.